Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från verkligheten
Ett avsnitt från P1 Dokumentär
Skattsökarna – den okända berättelsen om skeppet Vasa och bröderna Olschanski
Sön 15 jan 2012 kl 15:03
Vi har alla sett honom, i en eka mitt i Stockholm med ett specialkonstruerat  lod som skulle hitta skeppet som glömts bort på Östersjöns botten. Den 24 april 1961 satt över 100 miljoner människor världen... över framför sina TV-apparater och följde bärgningen – de såg i direktsändning hur träet kom ovanför ytan för första gången på över 300 år. Anders Franzén heter mannen bakom det komplicerade projektet. Berättelsen om hur han hittade det bortglömda skeppet är svensk nutidshistoria.

Men vad är egentligen sant i det som berättades? Var Vasa verkligen ett bortglömt skepp? Hittade Anders Franzén verkligen Vasa först? Under 3 års tid har Simon Moser grävt i arkiven och hittat en annan historia. Han har hittat en berättelse som inte ens hans egen familj velat veta av. Han har hittat två bortglömda bröder - Simon och Leonard - bröderna Olschanski.

Bröderna Olschanski var verksamma i bärgningsindustrin i början på 1920 –talet och ansökte då om att bärga Vasa , ett skepp som enligt historien ska ha varit bortglömt. Från 2010.

Simon Moser, är utbildad som radioproducent från Dramatiska Institutet. Han har jobbat för flera redaktioner på Sveriges radio och UR.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet P1 Dokumentär
P1 Dokumentär
Igår kl 15:03(51 min)
P1 Dokumentär
Sön 13 aug kl 15:03(50 min)
P1 Dokumentär
Sön 06 aug kl 15:03(52 min)
P1 Dokumentär
Sön 30 jul kl 15:03(51 min)
P1 Dokumentär
Sön 16 jul kl 15:03(50 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".