Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
Ett avsnitt från Avgörande ögonblick
Saklig och opartisk, javisst – men hur? – om radions valbevakning i 90 år
Mån 02 mar 2015 kl 06:00
Saklighet och opartiskhet har varit Sveriges radios ledstjärnor ända sen starten för 90 år sen, 1925. Lika länge har begreppen diskuterats. Hur ser dagens politiska journalister på begreppen saklighet... och opartiskhet?

I Sveriges radios barndom fick politiskt intresserade radiolyssnare nöja sig med en knastertorr riksdagskrönika. Politik i övrigt var inget Radiotjänst skulle syssla med. Det ansågs inte förenligt med Radiotjänsts ledstjärnor saklighet och opartiskhet.

Under följande decennier förändrades dock synen på politik i radion. Steg för steg har utvecklingen gått mot den i dag så självklara politiska bevakningen i Sveriges radio. Den hovsamma attityden gentemot politikerna har bytts mot en mer granskande journalistik. Några av milstolparna har varit den första politiska debatten 1932, utfrågningen av partiledare i mitten på fyrtiotalet,  skjutjärnsjournalistiken och telefonväkterierna på sextiotalet.

 I programmet medverkar Monica Saarinen programledare för Lördagsintervjun,  Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator och Göran Elgemyr, radiohistoriker.

Programledare Rigmor Ohlsson.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Avgörande ögonblick
Avgörande ögonblick
Sön 20 aug kl 06:45(4:42 min)
Avgörande ögonblick
Sön 13 aug kl 06:45(4:51 min)
Avgörande ögonblick
Sön 06 aug kl 06:45(4:41 min)
Avgörande ögonblick
Sön 30 jul kl 06:45(4:30 min)
Avgörande ögonblick
Sön 23 jul kl 06:45(4:30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".