Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.
Ett avsnitt från Drama i P1
Vår klass av Tadeusz Slobodzianek - Del 1 av 2
Fre 27 feb 2015 kl 18:18
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Den 10 juli 1941 mördade den ena halvan av den lilla polska byn Jedwabnes befolkning den andra halvan. I sextio år sa man att tyskarna utfört dåden. Idag vet vi att det var byborna själva, grannar som... vuxit upp tillsammans - gått i samma klass.

En vardagsrasism som långsamt, och utan att man riktigt kan säga hur och när, förbyts till hat och mord. I Vår klass följer vi, från början av 1930-talet, tio barn i en polsk skolklass bestående av både katoliker och judar.

Det är en berättelse bortom det svartvita som regissören Natalie Ringler, tillsammans med Teater Galeasens originalensemble ger oss. En komplex historia där både offer och förövare får röst.

Massakern i Jedwabne utgjorde kulmen på en rad antijudiska pogromer som genomfördes efter Tysklands anfall på Sovjetunionen 1941. I sextio år löd historieskrivningen att det var tyskarna som utfört dådet. Idag vet man att det var byborna själva, alltså grannar som mördade grannar. De som inte själva var med stod bredvid och tittade på. 

 
Vår klass 

av Tadeusz Slobodzianek.
Översättning: Jarema Bielawski.
 
I rollerna: Rachelka/Marianna - Monica Stenbeck, Wladek - Peter Luckhaus, Jakub Kac - Freddy Åsblom, Dora – Lina Englund, Rysiek – Simon Reithner, Zocha - Lena Nilsson, Menachem – Carl Magnus Dellow, Zygmunt - Johan Wahlström, Heniek - Pierre Wilkner, Abram - Hannes Meidal.
Kompositör: Pelle Ossler.
Ljud: Frida Englund och Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Marie Wennersten.
Dramaturg: Doreen Kanter.
Regi: Natalie Ringler.

Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Drama i P1
Drama i P1
Sön 28 maj kl 20:03(55 min)
Drama i P1
Sön 30 apr kl 20:03(38 min)
Drama i P1
Fre 31 mar kl 19:30(29 min)
Drama i P1
Sön 26 mar kl 20:03(48 min)
Drama i P1
Fre 24 mar kl 19:30(27 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".