Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En timme med intervju, analys & fördjupning av veckans stora politiska händelser.
Ett avsnitt från Ekots lördagsintervju
Gunnar Karlson, Sveriges hemligaste militär?
Lör 21 mar 2015 kl 12:55
Det finns ett ökat intresse bland främmande makter att spionera på det svenska försvaret. Det sade chefen för den militära underrättelsetjänsen MUST, Gunnar Karlsson, när han gav en sällsynt intervju i... Ekots lördagsintervju idag.

– Vi ser definitivt ett ökat underrättelseintresse mot försvarsmakten. Vi studerar det i ett nära samarbete med SÄPO, säger Gunnar Karlsson.

-Vår roll är att skydda försvarsmakten mot främmande underrättelseintressen.

Konkret handlar det om att främmande makter och underrättelsetjänster försöker skaffa kunskap om försvarets personal och planering. Man försöker på olika sätt infiltrera verksamheten, och kan försöka etablera kontakt med anställda. Det görs också försök att skaffa fram information om militärgeografiska förhållanden.

Hur omfattande ökningen av spioneriet mot försvaret är kan inte MUST-chefen säga, men konstaterar att de stöter på fler fall.

-Vi upptäcker det vid fler tillfällen, och de är också beredda att gå lite längre för att hitta våra hemligheter.

Till exempel vet man att attacker förekommit mot it-systemen.

-Det har gjorts försök att ta sig in, det vet vi.

Det gäller även vissa utvalda försvarsanställdas privata datorer. Hittills ska ingen sekretessbelagd information ha kommit på avvägar, men att man kunnat belägga försök till intrång är tillräckligt oroande enligt Gunnar Karlsson.

Han talar inte om vilka länder som spionerar på Sverige av säkerhetsskäl, men på MUST har man en tydlig uppfattning om vilka det är.

När det gäller u-båtsjakten i Stockholms skärgård i höstas så säger MUST-chefen att man i det fallet är säker på att främmande underrättelseverksamhet bedrivits. Men både före och efter det finns exempel på rapporter om tänkbara andra incidenter.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Ekots lördagsintervju
Ekots lördagsintervju
Lör 17 jun kl 12:55(57 min)
Ekots lördagsintervju
Lör 10 jun kl 12:55(57 min)
Ekots lördagsintervju
Lör 03 jun kl 12:55(57 min)
Ekots lördagsintervju
Lör 27 maj kl 12:55(57 min)
Ekots lördagsintervju
Lör 20 maj kl 12:55(57 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".