Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Det brottsliga hatet
Sön 25 dec 2011 kl 17:03
Muslimska kvinnor som trakasseras för sin slöja. Judar som blir angripna på väg till och från synagogan och homosexuella som misshandlas på grund av sin sexuella läggning. Den typen av brott kallas hatbrott... och sker i de mest vardagliga sammanhang. Varje år görs över femtusen anmälningar och säkert är det många som inte ens polisanmäls. Vad vill samhället visa genom att kalla vissa handlingar för hatbrott? Är det värre att bli misshandlad av någon som hatar en för den grupp man tillhör snarare än för den man själv är? I Filosofiska rummet möts denna vecka David Brax, som är filosof och ingår i ett internationellt forskningsprojekt om hatbrott, Jeanette Larsson, kriminalinspektör och hatbrottsutbildare vid polisen i Malmö och Per Ole Träskman, professor i straffrätt. Lars Mogensen är programledare, Thomas Lunderquist producent. En Lokatt Media-produktion för Sveriges Radio
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet

Vilka mekanismer ligger bakom sexuella övergrepp? Åsa Wikforss, Lena Halldenius och Jenny Maria Nilsson diskuterar med Lars Mogensen.

Bör politiken styras av verkligheten eller möjligheten, kunskapen eller viljan? Samtal om vetenskap och beprövad erfarenhet inom politiken med Shirin Ahlbäck, Johan Brännmark och Jenny Maria Nilsson.

Knoppen, kroppen och kunskapen Sön 26 nov kl 17:00(44 min)

Vad har kroppen med tankar och kunskap att göra? En hel del, om man får tro barn- och skolläkare Åse Victorin, hemslöjdskonsulent Niclas Flink och kognitionsvetare Jessica Lindblom.

Antigone Sön 19 nov kl 17:00(44 min)

På Dramaten spelas nu den klassiska tragedin Antigone av Sofokles. Filosofiska rummet sänder ett samtal med gäster inför publik på nationalscenen.

De mänskliga synderna Sön 12 nov kl 17:00(45 min)

Det är mänskligt att synda. Men vad räknas som syndigt idag? Samtal från Göteborgsoperan mellan Edda Magnason, Ola Sigurdson, Karin Holm, Bengt Brülde och programledare Lars Mogensen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".