Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Metanol ännu en bit i bränslepusslet
Ons 25 mar 2015 kl 12:10
Metanol kan bli en allt viktigare ingrediens i framtidens fordonsbränslen. Om metanol dessutom tas från skogen kan det bidra till det fossiloberoende år 2030, som den politiska visionen talar om. I Lund... forskas på motorer som kan drivas med blandningar av bensin och båda alkoholerna etanol och metanol.

Vid Lunds tekniska högskola experimenterar motorforskare med olika bränsleblandningar. Forskarna har nu fått upp ögonen för metanol, som ett bra komplement till dagens blandningar av bensin och etanol. En väg är att arbeta med så kallad råmetanol, en inte kemiskt ren metanol, som kan plockas ut tidigare ur tillverkningskedjan men gör bränslet billigare.

Ur miljösympunkt finns fortfarande ett problem med metanol. Idag framställs metanol ur naturgas som liksom olja inte är skonsamt ur klimatperspektiv, medan det hittills inte varit lönsamt att ta fram "grön" metanol från skogsråvara, inte än.

Vid en metanolkonferens i Lund, där internationella forskare deltog, menade många att om metanol anpassas väl till förbränningsmotorer kan den på sikt hitta sin väg ut till marknaden. Successivt kan de ekonomiska förutsättningarna för en produktion gjord på skogsråvara uppstå. Så metanol kan bidra till den fossiloberoende fordonsflotta, som politikerna vill ska finnas år 2030.

I programmet berättas om ett konkret exempel, där metanol redan är på väg in i motorerna: Stena Germanica, en ombyggd färja, vars fartygsmotorer byggts om för metanoldrift, och som snart sätts i trafik.

Medverkar gör Bengt Johansson, professor vid Lunds tekniska högskola (LTH), Martin Tunér, metanolforskare, LTH, Gustav Tibblin, Södra Group, Thomas Johansson, professor emeritus, Lunds universitet, Lennart Haraldsson, Wärstsilä AB, Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem, Lunds universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".