Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Möt forskare i deras vardag. I miniporträtt får du höra vad de brinner för, vad som fick dem att börja...
Ett avsnitt från Forskarliv
Anna-Karin Tornberg: "Det är otroligt vackert när man ser logiken i matematiken"
Lör 28 feb 2015 kl 16:35
Anna-Karin Tornberg forskar om matematik, och är professor i numerisk analys. Det innebär att hon forskar om algoritmer och modeller som beskriver verkligheten. Hon forskar om algoritmer som används i... olika sorters simuleringar som har med vätskor att göra och ofta är jobbar hon ganska tvärvetenskapligt.

Nu till exempel söker hon pengar till ett projekt, för att försöka lösa problem åt forskare inom ett helt annat ämnesområde - inom nanobioteknik. De forskarna håller på med analyssystem i mikroskala, inne i vattendroppar, något som kallas droppbaserad mikrofluidik, och Anna-Karin Tornbergs forskargrupp vill hitta modeller som beskriver hur de fungerar, så att de kan lösa de problem de har idag.

Anna-Karin växte upp i Kiruna och hade aldrig hört talas om att man kunde doktorera eller bli forskare. Så det gick stegvis. Först började hon plugga i Uppsala – för att Stockholm verkade för stort – och hamnade sedan i Houston, Texas. Hon har också bott och forskat i New York, och är nu professor på KTH i Stockholm.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Forskarliv
Forskarliv
Fre 18 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 11 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 04 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 28 jul kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 30 dec 2016 kl 04:50(9:27 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".