Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Dokumentärfilmarnas villkor
Fre 10 apr 2015 kl 14:03
Att arbeta i fyra-fem år för några få månadslöner är en realitet för Sveriges dokumentärfilmare. Svenska Filminstitutet har i en utredning slagit fast att dokumentärfilmen är kraftigt underfinansierad... Något som är lite av en paradox i en tid där reality och dokumentärer drar publik som aldrig förr.

Filmer som Palme, Tusen bitar om Björn Afzelius och Oscarsbelönade Searching for Sugarman har lockat hundratusentals människor till biograferna, samtidigt som de flesta dokumentärmakare arbetar mer eller mindre gratis. Kino har träffat Karin Ekberg som gjort filmen Att skiljas och Hjalmar Palmgren, produktionsstödschef på Svenska Filminstitutet för ett samtal om varför det ser ut så här och vad SFI planerar att göra åt det.

Dokumentärfilmen är samtidigt den filmgenre där jämställdheten nått längst, och erfarenhet från andra branscher som till exempel arkitekterna, har visat att när kvinnorna tar plats sjunker lönerna. Tre personer som investerat allt i sin film, är Anna Persson, Shaon Chakraborty och producenten Anna Weitz som gjort dokumentären Förvaret som nu få biopremiär. En film om hur människor frihetsberövas i väntan på tvångsutvisning. Människor från världens alla hörn som låses in på obestämd tid av det svenska samhället - utan att ha begått något brott.

Och möjligen har den avgående kulturkorren Roger Wilson behov av att hitta ny mening med sitt liv, i Kino berättar han om ambitionen att se om alla de 726 avsnitten av TV-serien Star Trek och redovisa sina tankar och intryck på en nystartad blogg. Han tar därmed TV-serienörden till en ny nivå. Med denna satsning utmanar han de TV-cirklar och TV-seriepoddar som har blivit en allt vanligare del av vår moderna transmediakultur, där originalverket bara är ett slags utgångspunkt och inspiration till en mängd kulturella uttryck. 

Roger Wilsons blogg: https://startrekathon.wordpress.com/

Och här kan du höra mer om Karin Ekbergs nya projekt, dokumentären om att förlora det barn man väntar, ur en intervju i Studio Ett:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6107049

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj  

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino med gäster summerar film- och TV-året... Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)

2015 är ett av de starkaste debutantåren någonsin, med Min Lilla Syster, Tjuvheder och Efterskalv i startfältet. Men samtidigt är det året då svensk film har befunnit sig i kris publikmässigt.

Klimatvånda, en bröllopsdag med problem och... Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)

I Paris möts många av världens ledare för att hitta lösningar på en av vår tids största utmaningar. Kino ställer sig frågan vad filmen har för betydelse i arbetet för en hållbar framtid?

Kino följer med på världspremiären av dokumentärfilmen "Den unge Zlatan" av Magnus och Fredrik Gertten på IDFA i Amsterdam.

Efterskalv - brott och straff och falsk försoning Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)

Magnus von Horns film Efterskalv är kusligt aktuell. Den handlar om vad som är möjligt att förlåta. Finns det egentligen någon väg tillbaka till gemenskapen efter ett grovt brott?

En underbar jävla jul och Stockholms filmfestival Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)

I Helena Bergströms nya film är kärnfamiljen i upplösning. Simon och Oscar julpyntar och väntar barn med kompisen Cissi. Är Sverige moget nu för bred underhållning om villkoren för en regnbågsfamilj?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".