Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Norge letar värdefulla organismer i havet
Ons 23 nov 2011 kl 12:10
Norge har ju blivit ett förmöget land tack vare produktionen av olja och gas till havs. Men de fossila resurserna tar en dag slut och då hoppas Norge i stället mycket på att ur haven finna molekyler och... enzymer som ska både ska ge nya läkemedel och tvättmedel. − Många marina organismer är som små kemiska fabriker, säger Kjersti Lie Gabrielsen, chef för den marina biobanken Marbank i Tromsö.

I Tromsö i Nordnorge har de senaste åren byggts upp ett centrum för marin bioprospektering. I byggnaden Barents Biocentre finns både universitetsinstitutioner och privata företag som ägnar sig åt bioprospektering.

Universitetets eget forskningsfartyg ”Jan Mayen” gör varje år minst en längre och flera kortare fångstfärder där man inte minst inriktar sig på att från stora djup i kalla vatten hämta upp små bottenlevande djur som kan ha system eller funktioner som människan kan ha intresse av att kopiera.

Marbanks uppgift är att tillhandahålla prover för forskning av så många marina arter som möjligt till olika kunder inom bioprospekteringssektorn. Det man främst letar efter är molekyler som kan bli framtida läkemedel mot cancer, astma eller infektioner, men också enzymer – alltså proteiner som kan påverka kemiska processer.
− Det handlar om grön kemi, att ersätta oljan med biologiska produkter och göra idag energikrävande processer energisnålare, säger forskaren Nils Peder Willassen vid Universitetet i Tromsö (UiT).

− Exempelvis pågår i Norden forskning med mål att ta fram tvättmedel som kan ge lika ren tvätt vid 30 graders temperatur som 60 grader, säger Nils Peder Willassen. Men det är en ganska lång väg innan vi är framme vid en produkt för marknaden.

En annan tänkbar framtida applikation inom bioprospektering är en spray med vilken man kan behandla t ex fiskfiléer så att de håller länge i kylskåp och inte behöver frysas ner.

­− För Norge handlar bioprospektering både om att hitta något annat att hämta i havet än oljan när den tar slut och om att hitta biobaserade ersättningar för kemikalier och oljebaserade produkter, säger Nils Peder Willassen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".