Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Första genförändrade embryot väcker debatt
Fre 24 apr 2015 kl 12:10
Forskare i Kina har för första gången genförändrat mänskliga embryon. De förändrade en gen som ligger bakom blodsjukdomen beta-thalassemi. Men forskningen är kontroversiell och väcker debatt.

Ännu är tekniken inte på långa vägar mogen att användas på fertilitetskliniker. Men om den kan bli det, vill vi ta den möjligheten eller ska vi redan nu sätta stopp för forskning som kan leda fram till genförändrade bebisar?

Vetandets värld diskuterar den nya forskningen med Magnus Lundgren, forskare i cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet och flitig användare av samma teknik som de kinesiska forskarna använt, CRISPR-Cas. I programmet medverkar även Nils Eric Sahlin, professor i medicinsk etik samt Jessica Nihlén Fahlquist, lektor i medicinsketik vid centret för forskningsetik och bioetik vid Uppsala universitet.

Den kinesiska studien finns publicerad i tidskriften Protein and Cell

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".