Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
I Paris skolor tror man på korvstoppning
Ons 16 nov 2011 kl 13:00
Skolan krisar. Är lösningen en återgång till den mer traditionella och lärarstyrda undervisningen? Korvstoppning? Något som förknippas med den traditionella skolan är kravet på utantillinlärning - att... från minnet rabbla upp saker utan närmare eftertanke - en form av hjärngympa som känns gammaldags och förgånget i svenska skolan.

Men för franska elever är detta fortfarande verklighet.Vetandets värld är på plats i Paris för att jämföra den svenska och franska skolan, och vi får höra några pedagoger och minnesforskare ge sin syn på utantillinlärning.

Under 1800-talet var synen på god inlärning i skolan att just att lära sig saker utantill.

Men redan efter 2a världskriget började fokus skifta mot förståelse. Och efter att 68-rörelsen svepte över stora delar av västvärlden ifrågasattes den gamla auktoritära skolan där eleven sågs som passiva mottagare av kunskap – elever skulle istället själv söka efter kunskap. Utantillinlärning kom att hamna i motsats till förståelse.

Men med dagens tekniska hjälpmedel och internets ständiga närvaro anser många pedagoger att elevernas energi som förr ägnades åt korvstoppning av fakta istället kan läggas på mer övergripande problem och analyser.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Mån 26 jun kl 12:10(19 min)
Fre 23 jun kl 12:10(20 min)
Tor 22 jun kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".