Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Så testar man att eleven begriper matte
Tis 15 nov 2011 kl 13:00
Svenska elever måste bli bättre på matte. Men hur? Kanske genom bättre tester av hur eleverna tillägnar sin matteundervisning, visar ett stort forskningsprojekt som pågår i Umeå.

Formativ bedömning kallas en metod som går ut på att lärarna ofta testar elevernas matematikkunskaper. På så sätt ges lärarna en bättre bild av varje enskild elevs nivå och lärarna kan planera undervisningen bättre så att den anpassas efter elevens egna behov.

Bakgrunden är att kunskaperna i matematikkunskaper bland svenska elever har försämrats under de senaste åren, enligt internationella mätningar i den s.k. Pisa-undersökningen.

Eftersom matematik är basen i flera av de yrken som Sveriges framtida hopp som framgångsrik industrination vilar på så har lösningarna på problemet duggat tätt. Politikerna har lämnat en bred arsenal av olika lösningar för att Sverige ska nå toppen igen.

Forskare pratar om att det är undervisningsmetoderna som måste ändras. Mindre av utantillinlärning och mer av resonemang i klassrummen är en lösning, menar Umeå-lärarana som intervjuas i dagens Vetandets värld,  Krister Olson och Göran Sjödin, och som deltar i ett forskningsprojekt för att hitta nya och bättre undervisningsmetoder i matematik.

Projektet kommenteras även av docenten i matematikdidaktik, Torulf Palm samt professorn i samma ämne, Johan Lithner.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Mån 25 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".