Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Forskningsrön måste komma ut till skolan
Mån 14 nov 2011 kl 13:00
Svenska elevers kunskaper i läsning, matematik och naturvetenskap har dalat rejält, visar internationella jämförelser, men visserligen från en relativt hög nivå. Den s.k. Pisa-mätningen visar att Sverige... för 12 år sedan låg klart över genomsnittet i bland annat matematikkunskap. Nu har Sverige sjunkit och ligger nästan precis på genomsnittsnivån av de 65 länder som ingår i Pisa-mätningarna.

Från olika håll riktas med jämna mellanrum kritik mot pedagogiken som sådan och mot att pedagogiken inte förmår kommunicera med och ta in rön från andra forskningsområden, bland annat hjärnforskningen. Tre forskarperspektiv framkommer i Vetandets värld:

- Jag skulle satsa alla resurser på att få med alla ungar på läståget tidigt. Skolan som inte förmår detta diskriminerar barn, som inte kommer från en social miljö som kompenserar för det. Och det är både kostnadseffektivt och möjligt att hjälpa barn med vetenskapligt grundad specialpedagogik, säger Martin Ingvar, hjärnforskare vid Karolinska Institutet.

- Tyvärr har skolan en tendens att ta död på allas inneboende motivation att lära sig. Skolan har sett i stort sett likadan ut i väldigt många år, och jag vet inte varför det är ett så trögrörligt system, säger Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

Skolan är ett politiskt projekt som inte nödvändigtvis styrs av vetenskapliga forskningsresultat. Det är väldigt lätt att bli utpekad som syndabock, men det kan handla om  tigersprång mellan hjärnforskningens senaste rön om inlärningsmetoder och hur man sedan överför dessa i det vardagliga skolarbetet bland alla elever, säger Ulf P Lundgren, seniorprofessor i pedagogik vid Uppsala universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".