Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
"Who Killed Hammarskjöld?" Brittisk bok bekräftar att planet sköts ned
Mån 14 nov 2011 kl 13:45
Frågan om hur Dag Hammarskjöld dog är ännu inte löst. Men en brittisk historiker har fördjupat sig mer än någon annan i saken i boken "Who killed Hammarskjöld?". Och kan presentera nya fakta, men inte... ge alla svaren. Kanske dags för en ny svensk utredning? Och i Frankrike debatteras nu om EU ska ge ut Hitlers Mein Kampf.

Hur dog Dag Hammarskjöld? Ingen vet säkert än idag. Men den brittiske historikern och författaren Susan Williams har i god brittisk tradition ägnat frågan flera års arbete och radar nu upp både nya och gamla fakta i boken "Who Killed Hammarskjold? The UN, the Cold War and White Supremacy in Africa".

Hon är nu säker på att det inte handlade om pilotfel, men fortfarande är det oklart vem och hur planet sköts ner. Journalisten Anders Hellberg har tidigare studerat frågan och nu läst hennes bok.Hör också Theresa Benér om en debatt som brutit ut i Frankrike. En grupp intellektuella föreslår att EU-parlamentet ska ge ut en europeisk utgåva av Hitlers Mein Kampf, när rättigheterna släpps fria år 2015.

Bok:

Susan Williams: Who Killed Hammarskjold? The UN, the Cold War and White Supremacy in Africa. C Hurst & Co, 2011.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Igår kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".