Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Israel – om ett utopisk arv, växande klyftor och protester
Lör 12 nov 2011 kl 16:03
Kosmo har varit i Tel Aviv för att ta reda på vad som har hänt efter sommarens stora protester i Israel, protester som samlade hundratusentals israeler och som riktade sig mot de höga levnadskostnaderna... och de växande klyftorna i landet.


Frilansjournalisten Sharon Jåma började med att besöka Amos Oz i hans hem i Tel Aviv. Oz är en av Israels mest hyllade författare, inte minst internationellt där han ofta nämns i nobelprissammanhang. Han uttrycker sin sorg över hur landet som en gång byggdes på tankar om solidaritet nu har en regering som är ”likgiltig inför folkets lidande”. Han hoppas att den sociala rörelse som satts igång kommer att fortsätta och återskapa ett solidariskt land både för dess judiska och arabiska medborgare. Sharon Jåma var också med på en av många återkommande demonstrationer och mötte aktivister och engagerade Tel Aviv-bor.


Hanoch Levin är Israels utan jämförelse störste dramatiker. 1999 dog han endast 56 år gammal, men hans verk spelas fortfarande världen över. Just nu har han aktuell i Sverige på Judiska teatern i Stockholm med en uppsättning av Jobs lidanden. Levin var en kontroversiell röst i Israel och han satte ofta fingret på känsliga frågor. Hedvig Weibull har träffat Noam Semel, chef för The Cameri Theatre i Tel Aviv, som var Hanoch Levins hemmascen. Han beskriver Levin som Israels svar på Harold Pinter.

Och så har Anneli Dufva träffat skådespelerskan Lilian Baretto, som var gift med Hanoch Levin. Hon ger sin bild av Hanoch Levin, men berättar också om hur det är att vara israel och aldrig komma undan politiken.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".