Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Sluta gulla med publiken! Norsk medieprofessor vill hellre att den utmanas
Lör 12 nov 2011 kl 15:35
-Medierna har en allt för insmickrande inställning till de sociala medierna och därmed till läsare, lyssnare och tittare. Det är istället hög tid att satsa hårdare på själva journalistiken!. Då har den... en god framtid oavsett i vilken kanal den når ut. Det säger medieprofessor Martin Eide vid Institutet för informations- och medievetenskap vid universitetet i Bergen, Norge. Han gör det i den nya boken "Hva er JOURNALISTIKK".

Journalistiken har på ett finurligt sätt vävt sig in i vår vardag och samhällsliv. Men vad är egentligen journalistik? Är det ett yrkesområde eller en akterseglad samhällsinstitution? Ett stolt samhällsuppdrag, ett hantverk för händiga, ett mytomspunnet yrke eller aktivitet för bloggare?

Många svar finns i boken "hva er JOURNALISTIKK". Enligt Martin Eide finns det ingen anledning för journalisterna att abdikera för någon sorts medborgarjournalistik.

Tvärtom är det dags att slå tillbaka mot en alltför insmickrande inställning till publiken.

Sluta smickra publiken!

-Sluta gulla med läsare, lyssnare och tittare! Det är dags att istället utmana publiken, att ge den något hårt och intressant att bita i, säger Eide.

-Hungern efter faktabaserad, skickligt anrättad information kommer knappast att avta. Intelligenta och nyskapande journalister kommer att spela en roll även i framtiden.

Frank Zappa om rockjournalistik

Musikern Frank Zappa beskrev en gång (rock)journalistik som det som uppstår när människor som inte kan skriva, intervjuar människor som inte kan snacka, för människor som inte kan läsa.

Eide är mer positiv och ser istället journalistiken som en samhällsinstitution som blir ännu viktigare i framtiden.

Etik och källkritik

Det gäller bara att den håller måttet, bygger på källkritiska och pressetiska normer. Att den är oberoende, har kvalitet, är sann och relevant.

Och hur når man då dit?

Martin Eide har funderat också på detta.

Tio budord för framgångsrik journalistik

I boken ger han en god inblick i journalistikens olika genrer, traditioner, aktuella hot och utmaningar.

Och avslutar med tio budord för en framtidsinriktad journalistik.

KAN JOURNALISTER SKRIVA OM HISTORIA?

Hör också en krönika av Per Runesson, som läst en artikel i Historisk Tidskrift i vilken författarenundrar om journalister kan skriva om historia.

Hall delar ut kritik mot flera kända journalister/författare med efternamn som Alsing, Bergstrand, Ekdahl, Elmbrant, Isaksson och Samuelsson.

SVERIGES TIDSKRIFTER DELADE UT PRISER

Ett stort antal vinnare av de olika kategorierna i Tidskriftspriset fick pris på Tidskriftsgalan i Stockholm häromdagen. Internationella studier vann till exempel katergorin Fackpress och Damernas Värld Populärpress-klassen.

Organisationen har ungefär 400 medlemmar och är därmed mediernas största branschorganisation.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".