Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Från Börs till börs: Rum som likkistor hem för Japans "working poor"
Tor 10 nov 2011 kl 13:45
Nära hälften av Japans arbetsföra befolkning är så kallade frilansare eller freeters idag. Den ekonomiska krisen har gett landet en ny underklass kallad de working poor - en fjärdedel av den arbetsföra... befolkningen, 16 miljoner. De har rekordlåga löner och övernattar på internetcafeer, på parkbänkar och i rum små som likkistor. Hör också om en ny teaterföreställning i Paris som väckt stort rabalder: åskådare attackeras med tårgas, olja och ägg av fundamentalistiska katoliker som anklagar pjäsen för blasfemi och kristianfobi.

OBS handlar också idag om hur Japan påverkats av de ekonomiska kriserna som började med att "bubbelekonomin" sprack i slutet av 80-talet. Hör Anette Masui om hur ekonomin förvärrats drastiskt, som en följd av 2008 års finanskris och vårens jordbävning, med efterföljande tsunami och kärnkraftsolycka.

Under lång tid har alla de japaner som arbetat hårt uttryckt sin identitet genom att konsumera. Nu när fattigdomen breder ut sig och tiderna blir svåra för alla, söker sig japanerna inåt och hemåt och historiska tv-serier blir alltmer populära. De handlar bland annat om att återvända till spirituella värden.

Japan har fått en ny, framväxande underklass, de sk working poor, som idag utgör en fjärdedel - eller 16 miljoner - av den arbetsföra befolkningen. De är deltidsarbetande, daglönare, vikarier och projektanställda som tvingas arbeta till rekordlåga löner och hanka sig fram under existensminimum. Många har inte ens råd att skaffa sig egen bostad utan övernattar på dygnet-runt-öppna internetcafeer, på parkbänkar och i rum små som likkistor på så kallade kapselhotell.

Hör också om en ny teaterföreställning i Paris som väckt stort rabalder: åskådare attackeras med tårgas, olja och ägg, av fundamentalistiska katoliker som anklagar pjäsen för blasfemi och kristianofobi.

Men Theresa Benér fann i Paris en gripande scenkonstföreställning av en regissör som menar att det är konstnärers ansvar att behandla det metafysiska i sina verk – detta eftersom religionen inte längre har en central roll i samhället.

Tv-serie och teater:
#link=291516#
#link=291524#

ANDRA LÄNKAR
Om Japans ”working poor”:
#link=291525#
#link=291526#
#link=291528#
#link=291529#
#link=291530#

Om japanernas konsumentbeteende:
#link=291538# 
Kyoichi Tsuzuki: Tokyo: a certain style , Chronicle Books, 1999

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Igår kl 13:04(11 min)
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".