Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Vilka avtryck ger Japans ekonomiska kris i kulturen?
Ons 09 nov 2011 kl 13:45
Japans tillväxtekonomi var först med att krascha och har ännu inte återhämtat sig. Vad har detta betytt för den japanska kulturen? Det är en av frågorna i dagens OBS på temat Från Börs till börs. Vi uppmärksammar... också att Kenya fått en ny lag mot kvinnlig omskärelse.

De ekonomiska kriserna har avlöst varandra jorden runt de 20 senaste åren. Först ut var Japan vars enormt framgångsrika tillväxtekonomi stagnerade när deras aktie- och bostadsbubbla sprack i slutet av 80-talet. En ekonomisk kris som Japan fortfarande inte hämtat sig från – och som förvärrats av vårens jordbävning och tsunami.

I dag och i morgon tittar vi närmare på de avtryck Japans ekonomiska kris gjort i japansk kultur. Först hör vi Monica Braw om hur Japan förändrades när bubblan sprack. Och hur det behandlas i den satiriska mangan och filmen Baburu e go! (Tillbaka till bubblan).

Cecilia Bäcklander tar också upp att Kenya har fått en ny lag mot kvinnlig omskärelse. Sedvanan är utbredd i Kenya, men en majoritet av landets kvinnor och flickor blir inte omskurna – det är tvärtom i Somalia, Etiopien och Sudan. Men påverkar Kenyas nya lag kanske de närliggande ländernas lagstiftning?

Länk:
#link=291208#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 21 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 20 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 19 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".