Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Ett avsnitt från Klotet
Östersjöns dilemma
Ons 29 apr 2015 kl 13:35
Även om utsläppen av fosfor till Östersjön minskat så kommer det fortsätta läcka ut från sediment, jord och skog. Är det dags att ta till andra metoder för att stoppa algblomningarna?

De senaste mätningarna visade att 30 procent av Östersjön lider av akut syrebrist på grund av övergödningen och att omkring 15 procent av bottnarna numera betraktas som döda - även om det finns en del bakterier där. Men i vintras hände något. En stor mängd syrerikt saltvatten strömmade in från Nordsjön och väckte hopp om att förbättra situationen. Vi ställer oss frågan vilken betydelse saltvattensintrånget har, är det enbart positivt?

En del forskare tycker att man borde ta till artificiella, ingenjörsmässiga metoder för att motverka syrebristen. Det kan handla om att pumpa ner syrerikt vatten ner i djupen eller injicera aluminium på bottnarna för att näringsämnet fosfor inte ska läcka ut i vattenmassan. Andra anser att det finns risker med dessa metoder och att man bör satsa alla resurser på att minska utsläppen av näringsämnen.

Klotet den här veckan spelas in på forskningsfartyget Aurelia på Askö laboratoriet i den sörmländska skärgården. Gästerna Lena Viktorsson, biogeokemist vid Stockholms universitet, och Fredrik Wulff, professor i marin systemekologi ger sin syn på saken.

Programledare Pelle Zettersten.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Klotet
Klotet
Sön 13 aug kl 18:00(44 min)
Klotet
Sön 06 aug kl 18:00(44 min)
Klotet
Sön 30 jul kl 18:00(44 min)
Klotet
Sön 23 jul kl 18:00(44 min)
Klotet
Sön 16 jul kl 18:00(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".