Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Höstlovsböcker: Två unga författare bearbetar sitt ursprung
Tis 01 nov 2011 kl 14:00
Idag tar vi upp två nya böcker av två författare i trettioårsåldern, från två olika delar av världen, som var och en på sitt sätt försöker gestalta och bearbeta sitt ursprung. Två böcker om identitet...

Den chilenske författaren Alejandro Zambra bearbetar de skilda lager av minnen som finns mellan Zambras generation – som föddes under diktaturen, men blev vuxna i ett demokratiskt Chile – och föräldragenerationen.

Henrik Nilsson har läst Zambras bok.

Utan några utropstecken eller sammanfattningar lämnar den mig med något av det finaste litteraturen kan ge: känslan av att en lång tystnad brutits.

Författaren Lena Gorelik – som flyttade till Tyskland från Ryssland som 11-åring – har publicerat den humoristiska självhjälpsboken om hur det är att vara jude i Tyskland:”Lieber Mischa... der Du fast Schlomo Adolf Grinblum geheißen hättest, es tut mir so leid, dass ich Dir das nicht ersparen konnte: Du bist ein Jude." 

Margareta Flygt har läst Goreliks bok.

Det är en lika rolig som intelligent bok, när hon driver med sig själv lika mycket som med gängse fördomarBöcker:
Alejandro Zambra: ”Formas de volver a casa”, Anagrama, 2011
”Mellan sten och ocean – Femton poeter från Chile” Övers. Lasse Söderberg, Aura Latina, 2003

Lena Gorelik: ”Lieber Mischa... der Du fast Schlomo Adolf Grinblum geheißen hättest, es tut mir so leid, dass ich Dir das nicht ersparen konnte: Du bist ein Jude ”, Graf Verlag, 2011

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".