Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Industrin ska lockas till att satsa på nya antibiotika
Tis 08 nov 2011 kl 12:10
Läkemedelsindustrin och EU-länderna måste samarbeta för att nya antibiotika ska skapas. Det menar det internationella nätverket ReAct, med huvudkontor i Uppsala. En helt ny modell för det innebär att industrin... i starten skulle kunna knuffas igång och få morötter när de väl lyckats nå slutmålet, berättar Anna Hedin i dagens Vetandets värld i vår serie om antibiotikaresistens.

--Det är ett marknadsmisslyckande att inte fler nya antibiotika är under utveckling, säger Anna Hedin, som doktorerat i folkhälsovetenskap och tidigare jobbat som nationell expert åt EU-kommissionen. 

Nymodell

Hon är med och jobbar fram en ny affärsmodell mellan EU:s medlemsstater och den forskande läkemedelsindustrin. Tillsammans med sina kollegor bollar hon idéer med EU-kommissionen, svenska socialdepartementet och internationella frivilliga organisationer som jobbar mot antibiotika resistens.

Tanken är att industrin ska knuffas igång, genom att t ex få stöd från EU:s medlemsstater när man kan visa på något intressant spår i läkemedelsutvecklingen som verkar ge effekt. Under hela processen i framtagandet av ett nytt antibiotikum skulle de kunna få de stöd för varje viktigt steg som tas. Kanske kan det också handla om när kliniska studier dras igång för att testa ett nytt antibiotikum.

--När de väl nått målet med ett nytt antibiotikum så skulle man kunna locka  med en morot på slutet, säger Anna Hedin.

Sälja så lite som möjligt

Den nya affärsmodellen innebär att företagen inte ska behöva göra det de normalt gör när de tar fram nya läkemedel – nämligen marknadsför dem så hårt som möjligt med så höga försäljningssiffror som möjligt. Orsaken är att de ska få in intäkter för den dyra läkemedelsutvecklingen.  Men det vill ReAct ändra på.

--De antibiotika som tas fram nu vill vi ska säljas så lite som möjligt för att vi ska ha kvar möjligheter att använda dem när det verkligen behövs.

Förslag på hur den nya modellen skulle kunna  se ut väntas EU-kommissionen presentera till våren.  En sorts modell som diskuterat kallas för PPP – public private partnership.  Anna Hedin tror att inom ett till två år kommer utveckling av ett nytt antibiotikum att vara igång. 

Euro-krisen

Även om Euro-krisen nu vilar tungt över EU menar Anna Hedin att det inte kan stoppa sådana här initiativ.

--Den här krisen är tystare. Inom EU kostar den nästan 15 miljarder svenska kronor om året, och 25 000 människor dör varje år i EU på grund av antibiotikaresistens, och resistensen blir bara värre om vi inte gör något nu.

Men det handlar inte bara om att hitta pengar för läkemedelsutvecklingen. Hon menar att hand i hand måste nya initiativ tas för att kontrollera det internationella användandet av nya antibiotika, men även se till att alla som behöver får tillgång till det.

Udda sätt

--På en konferens nyligen berättade en person om hur man använde sig av Coca-Cola-backar för att få fram medicinen till områden som annars är svåra att nå. Medicinen stoppades in mellan flaskorna i backarna.

Den gången handlade det om andra mediciner, men det skulle alltså lika gärna kunna vara antibiotika.

Din åsikt

Det här är sista programmet i Vetandets världs serie om fem program som har tagit upp antibiotikaresistens och jakten på framtidens antibiotika. Du hittar alla programmen här på hemsidan; de har sänts den 31 oktober, den 1, 2, 7 och 8 november.

Dina tankar och kommentarer om det du hört vill vi gärna få del av inför kommande rapportering! Kommentera direkt här på sidan eller till vår röstbrevlåda på 08-7843956.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".