Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vetenskaplig utmaning få fram nya antibiotika
Mån 07 nov 2011 kl 12:10
I en kartläggning kring nya antibiotika har forskare sett att 66 substanser är under utveckling. Då handlar det om mediciner mot bakterier som utvecklat antibiotikaresistens. Men Otto Cars, professor i... infektionsmedicin, och ordförande i det internationella nätverket ReAct med huvudkontoret i Uppsala, menar att det är på tok för få ämnen.

--När man ser närmare på de 66, så är det bara två som använder sig av helt nya metoder för att oskadliggöra bakterierna. Risken är att mot övriga system kan bakterierna väldigt snabbt utveckla motståndskraft eftersom bakterierna redan lärt sig hur den typen av antibiotika fungerar, säger professor Otto Cars.

Det finns olika metoder för att döda eller hämma bakteriens tillväxt. Det kan bland annat handla om att förstöra bakteriens DNA, eller dess förmåga att dela sig, eller bryta ner cellväggarna eller hämma bakteriens maskinerie för att tillverka proteiner.

Nya vägar

En av de nya som Otto Cars nämner går ut på att hämma enzymer som gör bakterierna motståndskraftiga.

Det mest kända antibiotikumet är penicillinet som började produceras under 2:a Världskriget, och upptäcktes av en slump flera år tidigare.

Tarmbakterierna

Nu är det främst gram-negativa bakterier, som är inblandade i många olika sjukdomar bland annat i tarmarna, som skapar stora problem. Där är det väldigt få nya antibiotika under utveckling mot dessa bakterier.

Enligt Otto Cars har läkemedelsutvecklingen för antibiotika i det närmaste stått still de senaste 30 åren. Ett problem är att man bara tittat på de kemiska processerna för att hitta nya mediciner mot bakterierna, och glömt bort den biologiska processen.

"Gått snett"

--På så vis har det gått snett. Nu måste man gå tillbaks till de biologiska processerna, och se på hur antibiotika tar sig in i kroppen, och in i bakterien och hur antibiotika kan bli utspottade ur bakterien via dess pumpar, säger Otto Cars.

Han menar att det viktiga nu är att lära av tidigare misstag, och att samarbete för att så snabbt som möjligt hitta nya angreppssätt mot de motståndskraftiga bakterierna.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".