Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Islam i upploppens spår
Fre 04 nov 2011 kl 14:03
För sex år sedan startade en upploppsvåg i Frankrike då två pojkar till döds i en transformatorstation i Parisförorten Clichy-sous-Bois. Några dagar senare hamnade en av polisens tårgasbomber i en av... kommunens moskéer, som var fylld för kvällsbönen under Ramadan. Under tre veckor slogs ungdomar med polisen och tände eld på bilar och offentliga byggnader i utsatta kvarter över hela landet. Bråken väckte en livlig debatt om situationen i de fattiga bostadsområdena.

Nu har en grupp franska forskare återvänt till Clichy för att studera hur livsvillkoren har förändrats sedan dess. Resultatet är en uppmärksammad rapport som bland annat visar att islam har fått en allt väsentligare plats i invånarnas liv. Reportage av frilansjournalisten Anna Trenning Himmelsbach. Hör henne även kommentera brandattentatet mot franska satirtidningen Charlie Hebdos, efter att de i veckans nummer raljerat med viljan att införa sharialagar och angett profeten Muhammed som redaktör.

 

Kvartsamtalsgäst är journalisten och författaren Lotte Möller aktuell med "Hej då! Begravningsboken". I sitt förord skriver Lotte Möller att det inte är en bok om död och sorg utan en bok om begravningen som kulturellt fenomen och om vad man behöver veta om begravningar och begravningsbranschen. Hur kommer det sig att det i Sverige tar så lång tid mellan död och begravning och vad berättar det om vår syn på döden och den plats den får ta i samhället? I många andra länder skjuts allt annat åt sidan när någon närstående avlidit. Hos oss verkar det ha blivit tvärtom. Det är en aspekt som Lotte Möller belyser i sin bok och som hon också får reflektera över i veckans Människor och tro - inför helgen då många besöker sina döda på kyrkogårdar, i minneslundar eller bland vågorna ute till havs.

Vilka är English Defence Leagues supportar och hur antimuslimskt är deras rörelse? Ny brittisk undersökning sätter ljus på EDLs Facebookgrupp.

Läs hela undersökningen från tankesmedjan Demos här:

St Paul katedralen mitt i centrala London har hamnat mitt i protesterna mot börskapitalismen och runt kyrkan finns sen mitten av oktober runt 200 tält från rörelsen Occupy London Stock Exchange. Vad betyder konflikten för Church of England?

Utrikeskrönikan är signerad Daniel Alling, Sveriges Radios korrespondent i Berlin.

Vigselrätt eller vigseltvång? Risk för ny långbänk i Svenska kyrkan efter kyrkomötets beslut att alla präster i Svenska kyrkan ska ha vigselbehörighet. Är vigsel av samkönade par i Svenska kyrkan en trosfråga eller en ordningsfråga? Debatt mellan Olle Burell (s) och prästen Håkan Sunnliden.

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sr.se
Producent: Åsa Furuhagen asa.furuhagen@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Tor 21 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 14 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 07 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 31 aug kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 24 aug kl 14:03(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".