Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Jojkningar och rop. Kino om urfolksfilm och Huvudjägarna
Fre 04 nov 2011 kl 18:15
Vad har en indian i Guatemalas regnskog gemensamt med en same från Lappland? Följ med Kino till Kautokeino och världens första internationella konferens för filmande urfolk, med representanter från bland... annat Nya Zeeland, Kanada, Australien och Sverige. Tanken är att det ska bli slut på exotisering och historieförvanskande när urbefolkningarna själva får berätta sina historier. International Same Film Centre i norska Kautokeino har dragit igång ett globalt nätverk där man knutit till sig internationellt kända filmskapare som mentorer till tio utvalda urfolksregissörer från Kamtjatka till Guatemala. Projektet pågår i två år och det allra första mötet avslutades häromdagen. Kino var där. Just nu klurar filmbranschen på hur man bäst ska dra nytta av de exceptionella framgångar som filmatiseringarna av Stieg Larssons Millennium-böcker haft. Det danska filmbolaget Nordisk Film har kallat sin taktik för Nordic Blockbusters. Filmer som är tänkte att kunna tävla med filmer gjorda i Hollywood, både i norden och internationellt. Först ut i tänket är norska Huvudjägarna, som har svensk biopremiär i helgen. Kino ringde upp Nordisk films producent Lone Korslund för att be henne förklara taktiken. Skilsmässoantologin "Happy, Happy. En bok om skilsmässa" som Maria Sveland och Katarina Wennstam varit redaktörer för varit den stora snackisen i fikarum och korridorer, åtminstone på landets kulturredaktioner. Alla vill prata om boken, både de som läst den och de som inte läst, men många har sett rött bara av kombinationen - happy och skilsmässa - i samma mening. Vi på Kino har förstås också dragits med i det här. och funderat på hur skilsmässor på film kan se ut. Skildras de som tecken på lycklig frigörelse eller är det snyftare med barnen i kläm? Kino har fördjupat sig i några klassiska skilsmässofilmer.

Den tyska regissören Hans Weingartner fick sitt stora genombrott med De feta åren är förbi, en film om ett gäng humoristiska terrorister som bryter sig in hos förmögna familjer och flyttar runt deras möbler, och sedan lämnar en lapp med beskedet: De feta åren är förbi. Nu är regissören Hans Weingartner tillbaka med en ny film, Hütte im wald, som vår reporter Victor Haris såg på filmfestivalen i London härom veckan och älskade. Så mycket att han ordnade en träff med regissören.

En av veckans biopremiärer är Page One, en dokumentär om spelet bakom kulisserna på morgontidningen New York Times. En film om det stålbad som den amerikanska tidningsbranschen gått igenom, då man tappade självförtroendet och lönsamheten ungefär samtidigt. Den svenska premiären på Page One är obehagligt vältajmad. För paniken har nyss nått de svenska tidningsföretagen som, trots vinsresultat, just nu drar ner på personal.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Lisa Bergström

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino
Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)
Kino
Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)
Kino
Fre 27 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".