Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Fredagsmyset som en modern rit
Mån 07 nov 2011 kl 13:20
För de flesta barnfamiljer ser fredagskvällarna ut på ungefär samma sätt - något lite extra och barnvänligt på middagsbordet, något familjeprogram på tv och så lite chips till det. Fredagsmyset har blivit... ett begrepp bland barnfamiljer så till den grad att man kan tala om en modern rit. Det menar etnologen Charlotte Hagström vid Lunds universitet, och hon säger att fredagsmysets funktion är att markera övergången från arbetsvecka till helg. Dessutom handlar det om oss som konsumenter och våra köpbeteenden. Kanske tänker du att du är en medveten och upplyst konsument som bara köper just det du behöver och vill ha, men riktigt så enkelt är det antagligen inte. Som konsumenter styrs vi nämligen av en mängd psykologiska fenomen, varav en av de starkaste kallas för förlustaversion. Det innebär enkelt uttryckt att vi avskyr förluster mer än vad vi älskar motsvarande vinster. Richard Wahlund, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, berättar om vad det får för konsekvenser. Programledare är Urban Björstadius.
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".