Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Datahallarna växer i takt med sociala medierna
Fre 04 nov 2011 kl 12:10
Den sociala internettjänsten Facebook etablerar sig med en stor datahall här i Sverige, den första utanför Nordamerika. Det är en jättelik investering i Luleå på flera miljarder kronor - den största enskilda... investeringen i Luleå sen järnverket byggdes 1940 som kommunalrådet Karl Petersen uttryckte det.

Stora datahallar är en starkt växande trend som har att göra inte minst med dom alltmer spridda datatjänsterna som bygger på att vi kopplar upp oss mot tjänster som levereras via våra datorer och allt smartare mobiltelefoner.

Det verkar finnas plats för flera olika modeller för hur den här sortens infrastruktur byggs i framtiden - antingen jättelika anläggningarna som Facebook nu bygger i Luleå, där planerna går ut på att om några år ha smällt upp tre jättehallar om vardera 28 tusen kvadratmeter - eller det flexiblare modulsystemet som Bahnhofs styrelseordförande Jon Karlung beskrev i programmet.

I programmet medverkar Åke Edlund - med s.k.datamoln som specialitet, knuten till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".