Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Grekland – om kris och kultur
Lör 05 nov 2011 kl 16:03
Mitt bland generalstrejker och upplopp öppnade Atens internationella konstbiennal härom veckan. Trots en mycket liten budget har man lyckats göra en utställning som både speglar den aktuella krisen och... diskuterar dess historiska rötter.

I Grekland går det mesta av det offentliga kulturstödet till kulturarvet, medan samtidskulturen får klara sig på privata pengar - vilket också sätter sin prägel på själva konsten. Men det finns också en nedärvd misstänksamhet mellan den offentliga sektorn och den privata, en klyfta som ibland ställer sig i vägen för nya initiativ och lösningar.

Kosmos Mårten Arndtzén åkte till Aten och träffade bland andra fastighetsägaren Iasson Tsakonas som försöker rusta upp den sönderfallande stadskärnan med hjälp av samtidskonst och museichefen Anna Kafetsi som väntat på ett hus för sitt museum för samtida konst i snart 25 år.

Hör också om den grekiska filmvågen. Med filmerna Attenberg och Dogtooth har Athina Rachel Tsangari och Yorgos Lanthimos satt Grekland på filmkartan. Idag driver de ett produktionsbolag tillsammans och vill att deras filmer ska göra upp med Greklans antika ideal och starka familjetradition. Den ekonomiska krisen kommer ha en förlösande effekt på det konstnärliga klimatet, säger  Athina Rachel Tsangari. Lisa Bergström har träffat henne och hennes kollega Yorgos Lanthimos.

Ett av Europas fattigaste länder är Rumänien. Efter kommunismens fall har landets historia kantats av eknomiska kriser. När Rumänien 2007 blev medlem i EU hoppades man på att det skulle förbättra landets ekonomi. Men två år senare i och med finanskrisen drabbades Rumänien än en gång och det hårdare än många andra länder. Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin reste till Bukarest för att prata om hur Kulturlivet påverkats i ett land där den ekonomiska depressionen tycks ha blivit ett kroniskt tillstånd.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl

 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".