Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes söndag 30 oktober 2011 kl 18.03

Skotten i Ådalen -31

Svallvågorna efter börskraschen på Wall Street 1929 har dränkt Ådalens exportindustrier och småjordbruk, allt det som trakten byggde på. Arbetslösheten blir enorm; i vissa skogsdistrikt uppemot 80-85 %.  Av dem som fortfarande har jobb så drabbas nästan alla av lönesänkningar så stora att man har svårt att klara sig.

Arbetarna protesterar och strejkar. Det svarar arbetsgivarna på med att ta in strejkbrytare eller ”arbetsvilliga” som man kallade dem. I Ådalen däremot sa man ”slödderimport” som gjorde ”judastjänst”, eftersom man menade att strejkbrytarna möjliggjorde arbetsgivarföreningens system av usla arbetsvillkor.

”Varje erfaren och initierad visste ju faktiskt att en sådan idiotisk idé som att ta upp strejkbrytare till Ådalen var att utmana till upplopp.” (Konstapel Janne Sundin)

För att skydda strejkbrytarna kallar man in militär.

Det blir en blodig Kristi Himmelsfärdsdag, den 14 maj 1931. Doktor Bark i Kramfors kommer köra så att instrumenten i hans väska går sönder. Han har hört att det ligger människor och förblöder längs den lilla grusvägen som leder ner till Lunde Hamn.

En bit bort står 33-åriga Ester Eriksson finklädd i klänning och klackar och undrar varför hennes man inte kommer hem. Dom skulle ju gå på fackföreningsfest och hade ordnat barnvakt till sina fyra barn.

Fem personer dödas och fem såras i ett epokavgörande politiskt drama som kom att bli en makaber byggsten i konstruerandet av det svenska folkhemmet.

P3 dokumentär berättar om skotten i Ådalen 1931.

Producent: Sara Lundin

Mer om …

Alla avsnitt från programmet P3 Dokumentär
Sön 19 feb kl 18:03(117 min)
Sön 12 feb kl 18:03(117 min)
Sön 05 feb kl 18:03(117 min)
Sön 29 jan kl 18:03(117 min)
Upptäck innehåll från programmet P3 Dokumentär
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.