Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Berzelius laboratorium och en kondom
Tor 27 okt 2011 kl 12:10
Den svenska kemins fader har Jöns Jacob Berzelius kallats för. Hans forskning under första halvan av 1800-talet gav oss begrepp som är helt centrala inom kemin. Katalys, protein och det periodiska systemet... är sådant som Berzelius lade grunden till, förutom att han också upptäckte fyra grundämnen. Vid sin död lämnade Berzelius sin laboratorieutrustning och sina skrifter till Kungliga Vetenskapsakademin och på utställningen som öppnar idag på Observatoriemuseet i Stockholm visas allt från den svarv där Berzelius tillverkade sina egna försöksuppställningar till mer privata saker som en kondom han skickade på skämt till en vän. Vetenskapsradions Torill Kornfelt fick en förhandsvisning.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".