Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Från Atombomben till Anime: Japanska animefilmer tilltalar både barn och vuxna
Ons 26 okt 2011 kl 13:45
Vad är det som gör att japanska tecknade filmer - animefilmer - är så populära över hela världen, både för barn och för vuxna? Japankännaren Anette Masui söker svaret i OBS, och hittar en tes i en bok... av den norske japankännaren Anne Thelle: att det har med den japanska erfarenheten av atombomben att göra.

"Många – både filmkritiker och fans – brukar ju beskriva japanska tecknade filmer som känslomässigt omskakande. I dem, menar man, finns en overklighetskänsla parad med ett sanningssökande; en förhöjd livsnärvaro, framkallad av dödens närhet.

På så vis har också anime något som talar till oss alla, oavsett ålder, bildning och nationalitet. Något som har med tillvarons innersta kärna - och människans själva existens att göra." 

Böcker:
Anne Thelle: Anime - hvad er det?, Omnipax, 2009

Filmer och tv-program:
Hayao Miyazaki: Prinsessan Mononoke (1997)
Hayao Miyazaki: Lånaren Arrietty (2011)
Hayao Miyazaki: Spirited Away (2001)
Leiji Matsumoto: Space Battleship Yamato (1974)
Keiji Nakazawa: Barfota-Gen (Hadashi no Gen) (1983)
Ishiro Honda: Godzilla (1954)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".