Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Ständigt inbördeskrig om journalistutbildningen
Lör 22 okt 2011 kl 15:35
Frågan om och hur journalister ska utbildas har varit en het potatis i decennier, egentligen i ett århundrade. Hela tiden har olika intressenter velat påverka frågan. En färsk doktorsavhandling visar... att utbildning av journalister ofta fördes fram som en lösning på kommersialisering, politiserad journalistik och sensationsjournalistik.

Det är idéhistorikern Elin Gardeström vid Södertörns högskola, som i förra veckan lade fram avhandlingen Att fostra journalister. Underrubrik: Journalistutbildningens formering i Sverige 1944-1970.

-Det fanns en stor rädsla för att en formaliserad utbildning skulle stöpa journalisterna i samma form, vilket ansågs farligt för demokratin, säger Elin Gardeström.

Klyfta mellan press och akademiker

-Men här fanns också tron på att journalistutbildning kunde ge journalisterna förmåga att förändra och förbättra samhället.

Klyftan gick framförallt mellan pressens organisationer och universiteten.

Praktik eller teori?

Journalist blev man bäst genom praktisk träning på en redaktion, sa ena sidan. Nej, det handlar om ett intellektuellt yrke som kräver utbildning, hävdade motparten.

Berömd tvist mellan rektor och lektor

Men även sedan Sverige fick formaliserade journalistutbildningar - nära nog senast i Europa - har det pågått ett sorts inbördeskrig där "teoretiker" slåss mot "praktiker".

En av anledningarna till att Gardeström blev intresserad av ämnet var den omtalade tvisten mellan de två viljestarka personerna, journalistlärarna Lars Furhoff och Bengt Nerman. 

I början var de helt överens om hur journalistutbildningen borde fungera, så icke alls senare. 

Mediekritik ur Sveriges Radios arkiv

Lars Furhoff kan du för övrigt höra här i spalten till höger under rubriken "Klipp ur arkiven" - om en av hans böcker: Pressens förräderi

Och Bengt Nerman berättade i Vår grundade mening den 1 november 1997 om sin bok Den offentliga lögnen. Det samtalet kan du höra här!

Fotnot: Elin Gardeström är knuten till den Nationella forskarskolan i utbildningshistoria vid Uppsala universitet, till Stockholms universitet och Södertörns högskola.        

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".