Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Den romerska ryttarmasken från Gotland
Mån 24 okt 2011 kl 12:10
Ett unikt fynd av en nära 2000 år gammal romersk ryttarmask har gjorts på Gotland. Det är första gången man hittar en mask av det här slaget i Skandinavien och totalt har bara ett 80-tal fynd av ryttarmasker... från romarriket gjorts i världen. Det som är speciellt med just den här masken är att den har bearbetats, troligen när den kom till Sverige. Ögonen har nämligen satts igen vilket kan innebära att den har använts som en gudasymbol som man har dyrkat. Masken hittades redan i mitten av 80-talet i socken Hellvi på nordöstra Gotland. Men mannen som hittade den höll det hela hemligt. Inte förrän han dog uppdagades det att bronsmasken under många år funnits i hans hus och i vintras lämnades den in till länsstyrelsen på Gotland. Men den grönärgade masken var inte riktigt hel, det såg ut som om den slagits sönder av en spade eller hacka och det var därför möjligt att resten av masken låg kvar i jordlagret där den en gång hittades. Man beslutade att undersöka området där mannen hittat masken, något man gjorde i somras. Arkeologen Per Widerström på Gotlands museum var med och grävde, han berättar att det var som att leta efter en nål i en höstack, men man hade tur. Förutom de delar av masken som saknades hittade arkeologerna också dryckeshorn och olika smycken. Mest spännande är kanske att på den del av masken som hittades tidigare var hålet för ögat igensatt av en metallbit utformad som ett öga. Arkeologerna tror att metallögonen sattes dit i Sverige av någon religiös anledning, att man skulle ha använt masken som en symbol för någon gud inom asatron. Vid utgrävningen hittade man dessutom ett löst metallöga som med stor sannolikhet täckt för det andra ögat på masken, men sedan tagits bort. Arkeologiprofessorn Neil Price vid universitetet i Aberdeen har teorier om att detta kan vara det första beviset i Sverige för när man började dyrka guden Oden.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".