Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Känsligaste valfrågan: Hur ska Tunisien förhålla sig till religionen?
Tor 20 okt 2011 kl 13:45
På söndag är det val i Tunisien och det uppmärksammar vi naturligtvis i dagens OBS. Den allra känsligaste frågan i valet handlar om förhållandet till religionen.

Under den arabiska våren gjorde Jannete Hentati – socialantropolog och frilansjournalist – en rad inslag i OBS om situationen i Tunisien och den så kallade facebookrevolutionen. Idag delar hon med sig sina tankar inför söndagens val i Tunisien. Tankar bland annat om en del filmer som väckt diskussion kring den kanske känsligaste frågan för en framtida konstitution: frågan om hur staten ska förhålla sig till religionen.

Vår producent Pernilla Ståhl, som nyligen besökte Tunisien, beskriver också en stad där det finns många spår efter den ungdomliga revolten, samtidigt som vardagslivet fortsätter.

Film:
Nadia El Fani: "Laïcité Inschallah"

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".