Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Skuld som grundvillkor och vår skuld till Kina
Ons 19 okt 2011 kl 13:45
Skuldfrågan är ett av de ämnen som vi behandlar just nu i vår pågående serie "Från Börs till börs" - om global ekonomi. Idag rör vi oss från skulden som ett av människans existentiella grundvillkor, till... frågan vad västländernas skulder till Kina betyder för relationen mellan väst och Kina.

I det tredje avsnittet i miniserien om skuld, läser Dan Jönsson den amerikanske kulturkritikern Richard Diensts bok ”The Bonds of Debt”, om hur skuld och skuldsättning genomsyrar inte bara den globala ekonomin, utan hela den mänskliga kulturen och historien. Vi kan inte klara oss utan skuld – den är en oundviklig del av alla mänskliga relationer.

Men Dienst menar att vi bör fundera över hur vi ska kunna uttrycka våra band av skyldigheter och beroenden på ett annat sätt. Ömsesidighet snarare än beroende. Solidaritet istället för skuldsättning.

Hör också ekonomen Klas Eklund reflektera kring hur västländernas skulder till Kina påverkar relationen mellan öst och väst, idag och i framtiden.

-Vi är bara i början av världshistoriens största shoppingrunda, säger Eklund: Kina kommer att bli allt viktigare i väst, ekonomiskt, politiskt och militärt.

Klas Eklund är aktuell just nu med boken ”Kina – den nygamla supermakten”.

Böcker:
Richard Dienst: The Bonds of Debt, Verso, 2011
Klas Eklund: Kina – den nygamla supermakten”, SNS, 2011

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 21 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 20 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 19 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".