Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentärer med fokus på människor bakom musiken.
Ett avsnitt från P2 Dokumentär
Musiken som fundamentalisterna vill tysta - Sufiska röster från Västafrika till Sverige
Sön 17 maj 2015 kl 14:00
Musiker och konstnärer från hela världen vill besöka Mali och Senegal i Västafrika för inspiration och samarbeten. Kan ländernas musik bidra till att stoppa terrorhotet?

Mycket har förändrats i Västafrika under de senaste åren. Trots att extremisterna i Mali slagits tillbaka i norr, är situationen fortfarande skör. Det är inte länge sedan radikala islamister angrep ett diskotek i huvudstaden Bamako och dödade fem gäster. Ökenfestivalen utanför Timbuktu i norra Mali är fortfarande i exil. Arrangörerna av festivalen vid Nigerfloden längre söderut håller andan och fortsätter trotsa hoten.

I alla länder runt Sahara finns samma oro över framtiden. Samtidigt fortsätter artister och pilgrimer att trotsa gränser och terrorhot genom sina samarbeten. Sverige är ett av de länder som har och har haft mycket utbyte. Cheikh Ndiguel Lô från Senegal och Oumou Sangaré från Mali har båda varit här nyligen och spelat in plattor tillsammans med musikern och producenten Andreas Unge. Mamadou Sene, Sousou & Maher Cissoko och Sofi Hellborg hör också till de som reser mellan Afrika och Sverige.

Senegal är unikt på så sätt att över 95 procent av invånarna är muslimer. Inget annat land i Västafrika har en så hög andel muslimer. Majoriteten dessutom sufier. Att vara sufi betyder i princip att man är en av flera som har en personlig anknytning till en cheikh, en livscoach skulle man kunna kalla det för, som lär ut andlig praktik och i bästa fall också är en förebild genom sitt sätt att vara. Cheikhens följeslagare ser sig som medlemmar av samma familj och hjälper varandra. Många av Senegals artister är sufier och har oftast minst en eller flera låtar på sin repertoar som handlar om sufiska helgon och heliga platser. 

Men extremiströrelserna gillar inte sufiernas praktik. I Mali har flera sufihelgedomar sprängts och jämnats med marken. Självklart väcker det oro också i Senegal. Kommer den sociala trygghet som skapats genom banden mellan andliga lärare och deras elever och beundrare att klara trycket från den nya typ av islam som verkar vara på frammarsch? Nu när skolflickor allt oftare bär heltäckande hijab och svart abaya istället för de färgrika traditionella västafrikanska kläderna? Överallt märks oron över männen med de korta byxorna, de radikala salafisterna, som verkar bli allt fler.

Kan artisternas sånger om fred, kärlek och förståelse göra någon skillnad?

I programmet hörs musik av och med bl a Sister Fa, Adiouza, Hasse Walli & Asamaan, Saliou Sarr & Alibeta, Habib Koité & Erik Bibb, Bassekou Kouyaté & Taj Mahal och Ju-Ju (Juldeh Camara & Justin Adams).

Medverkande:
Madan Gaye,
talibé
Madwoury Barry, konstnär
Harouna Maiga, familjefar
Saliou Sarr, artist
Medlemmar i Dahira Touba Sweden
Barn från Koranskola i Touba, Senegal
Medlemmar i Wa Keur Serigne Cheikh Seye, Keur Ndiaye Lô, Senegal
Eric Bibb, musiker, ur promotionvideo för albumet Brothers in Bamako
Hasse Walli, musiker, ur sändning från RFM radio i Dakar, Senegal


En P2 Dokumentär av Aminata Merete Grut

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.47
    Juldeh Camara, Justin Adams - Deep Sahara
    Kompositör: Juldeh Camara, Justin Adams
    Bolag: In Trance
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P2 Dokumentär
Don Juan på musikhögskolan del 2 Sön 17 dec kl 14:00(58 min)

En lärare dömdes för våldtäkt, flera andra anmäldes för sexuella trakasserier. En del av lösningen blev att den nya skolbyggnaden konstruerades helt i glas, för att få insyn i undervisningsrummen.

Karin Rehnqvists mäktiga rop Sön 10 dec kl 14:00(57 min)

Karin Rehnqvist är en av Sveriges främsta tonsättare och Sveriges första kvinnliga professor i komposition. I det här programmet får vi höra om den centrala roll som rösten har i hennes komponerande.

Käbi, Ingmar och jag Lör 09 dec kl 12:03(57 min)

Den estländske tonsättaren Jüri Reinvere berättar om sina mentorer Käbi Laretei och Ingmar Bergman och hur Sofi Oksanen skrev sin bok "Utrensning" i hans kök, den som Reinvere senare gjorde opera av.

Finsk musik i 60-talets fred Sön 03 dec kl 14:00(57 min)

Den finska progressiva Sångrörelsen var agendasättande inom finsk kultur under slutet av 1960-talet och början av 1970- talet, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Finsk musik i 40-talets krig Lör 02 dec kl 12:03(57 min)

Finland utkämpade sina tre krig under andra världskriget också med sång och nationaldansen tango, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".