Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Fotonik - ljus i stället för el
Mån 18 maj 2015 kl 12:10
Ljus håller på att ersätta och komplettera el på fler ställen i samhället än vi kanske anar. Mest känd är den fiberoptiska bredbandskabeln som överför ljuspulser i stället för el. Men snart kommer ljuset... att överföras ända in till datorers integrerade kretsar med hjälp av pyttesmå lasrar, lysdioder och andra komponenter. Ljusöverföringen går under samlingsnamnet fotonik.

Under lång tid har dataöverföring främst skett via kopparkablar. Men när mängden data ökar blir energiförlusterna i koppar för stora. Ljus som färdas snabbt genom tunna glasfibrer, så kallad optisk fiber, blir då ett allt mer efterfrågat alternativ, liksom ljusöverföring ända in till datorernas integrerade kretsar.

Janne Oskarsson, byggledare på Stokab, och Frank Strand på Elements Consulting visar en nyindragen optisk bredbandskabel som går ända in i lägenheten - så kallat fiber till hemmet.

– 1900-talet var elektronikens århundrade då vi gjorde teknikutveckling med ström, byggde elektriska maskiner, elsystem och så vidare. 2000-talet blir fotonikens århundrade då vi kommer att använda ljus för kontrollfunktioner, behandling och mer sofistikerade saker, berättar Fredrik Laurell, professor i laserfysik och Lars Thylén, professor emeritus, från Kungliga tekniska högskolan.

Michael Fokine, universitetslektor, visar hur laser används för forskning på glas. Någon renodlad optisk dator kommer det dock dröja länge innan vi får se. Främst på grund av de fysiska begränsningarna av ljusets våglängd, säger Gunnar Björk, professor i mikrovågsteknik och fotonik på KTH.

Utöver bredbandskablar används ljusöverföring redan i bilars datanätverk. En fördel är att ljuset inte ger elektromagnetiska störningar, vilket elkablar kan göra. Fotonik är även mer än överföring av data. Det kan exempelvis handla om konvertering av ljus till el i solceller, vattenrening med UV-ljus, detektering av ljus med kameror och olika sorters mätare samt LED-belysning.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".