Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
War Requiem – en dödsmässa för fred
Tor 21 maj 2015 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Benjamin Brittens stora dödsmässa om det första världskriget, med soldaten och poeten Wilfred Owens dikter som text.

När den brittiske poeten Wilfred Owen fyllde 25 år blev han för andra gången utkommenderad som soldat i första världskriget. För lite mer än ett år sedan hade han skadats svårt och fått åka hem för konvalescens. Året hemma hade han tillbringat med att skriva de dikter om kriget som senare kom att anses vara ett av de viktigaste vittnesmålen.

Han visste det förstås inte själv men när han återvände till kriget hade han bara en kort tid kvar att leva där i skyttegravarna och tragiskt nog skulle kriget få sitt efterlängtade slut bara en vecka efter hans död.

Texten i Benjamin Brittens "War Requiem" är en blandning av Wilfred Owens pacifistiska dikter och traditionella texter ur den latinska dödsmässan.

Britten komponerade musiken i tre olika lager.

Längst fram hör man de manliga solisterna spela rollerna som de ensamma och utsatta soldaterna längst ut på krigsfronten i Owens dikter. De ackompanjeras av en liten enslig del av orkestern, en kammarorkester.

I lagret där bakom finns sopransolisten, den gigantiska kören och hela symfoniorkestern som kommenterar och tröstar oss med dödsmässans formella sörjande. En gemensam dödsmässa för alla de soldater och oskyldiga som krig har tagit från oss.

Längst bak hör vi ett avlägset lager musik där gosskören och orgeln skapar en nästan himmelsk atmosfär av oskuldsfullhet och renhet. Kanske är det de stupade, unga soldaternas oskyldiga själar vi hör eka i fjärran?

Britten dedikerade sitt War Requiem till fyra vänner. Tre av dem dog under första världskriget och den sista hade tagit sitt liv strax innan sitt bröllop. Kanske ansåg Britten att det varit i något slags post traumatisk stress, även fast han själv kanske inte skulle använt det uttrycket.

Uruppförandet skedde för nästan exakt 53 år sedan, den 30 maj 1962.

1. Foajé.
2. Benjamin Britten: War requiem (1962) (kl 19.30).
Solister: Tatjana Pavlovskaja, sopran, Andrew Staples, tenor och Andrè Schuen, baryton. Radiokören. Eric Ericsons kammarkör.
Sveriges Radios Symfoniorkester.
Dirigent: Daniel Harding.
Direktsändning från Berwaldhallen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.19
  - Adolf Fredriks Gosskör Två dalakoraler
 • 19.23
  Malcolm Martineau piano - Down by the Salley gardens
  Kompositör: Trad / arr Benjamin Britten
 • 21.24
  - Taube Hellström Så länge skutan kan gå BARA MUSIK 2'38
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Kl 18:55(160 min)
P2 Live
Lör 19 aug kl 21:35(25 min)
P2 Live
Lör 19 aug kl 18:03(57 min)
P2 Live
Fre 18 aug kl 19:03(147 min)
P2 Live
Tor 17 aug kl 19:03(117 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".