Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Sändes fredag 30 september 2011 kl 10.03

Diana Vreeland – legendarisk chefredaktör för Vogue

Diana Vreeland började som moderedaktör för Harper’s Bazaar 1936, där hon stannade i tjugofem år innan hon blev utnämnd till chefredaktör för Vogue. En tidning som hon lyfte till nya moderna höjder under 1960-talet. Två nummer i månaden producerade hon, med aldrig sviktande kvalitet och överraskande vinklar på traditionella ämnen. ”Diana Vreeland uppfann moderedaktören”, hävdade den ansedde fotografen Richard Avedon med vilken hon länge samarbetade. 

Från Vogue fick hon sparken 1971. Det var nya kärva ekonomiska tider och ingen plats fanns för en kvinna med nollkoll på utgifter. Men kort därefter inledde hon en ny karriär som ansvarig för kostymavdelningen på Metropolitan Museum of Modern Art i New York. Det är henne som museet kan tacka för att avdelningen blivit en publikmagnet med besökssiffror i miljonnivå – och en förebild för andra museers modeavdelningar.

I programmet berättar vi mer om Diana Vreeland och hennes strävan efter att skapa skönhet, en längtan som fick bränsle av hennes mamma som deklarerade: ”Det är tråkigt att du har en sådan vacker syster när du är så väldigt ful”, som hon sade. För Diana Vreeland var ingen skönhet utan snarare fulsnygg, med prominent näsa, svart färgat hår lackat med hårspray och en utpräglad gångstil med utskjutna höfter. Den kände fotografen Cecil Beaton beskrev henne som ”en elegant trana som med långa kliv tar sig ur ett kärr”. Mammans ord skavde hela livet men fick henne att arbeta hårt och målmedvetet på att skapa sig ett eget universum, som hon gärna delade med sig av. En värld många än idag fascineras av.

Vi har även talat med Lisa Immordino Vreeland, som är gift med ett av Diana Vreelands barnbarn, och som står bakom boken och filmen Diana Vreeland – The Eye Has To Travel. Hon ville veta mer om denna berömda kvinna vars namn fortfarande nämns med vördnad och respekt, och började forska. Det var inte lätt. Diana Vreeland tog lätt på det här med fakta och hittade gärna på historier som inte var helt med sanningen överensstämmande, men nästan. Men vad spelade det för roll? Underhållande var det. Det var även hon, som gärna bjöd hem gäster till sitt vardagsrum som hon ville ha inrett som ”En helvetesträdgård”, a garden in hell. Med tapeter har vi talat med Hanna Werning. 

”En ny klänning tar dig ingenstans, utan det gör livet du lever i klänningen”, hävdade Diana Vreeland. Varför köpa, om man kan låna kläder? Lena Patriksson Keller på Patriksson Communication berättar i programmet om vilka de lånar ut kläder till, och varför.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".