Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Forskare dras till ormgroparna
Mån 01 jun 2015 kl 12:10
Att snokar gillar att slingra ihop sig i nystan under parningstiden har iakttagits i hundratals år. Men ingen annanstans i världen finns det fler snokar på ett och samma ställe än norr om Winnipeg i Kanada... Missa inte videon från ormgropen

I provinsen Manitoba i Kanada kan man om våren se fler ormar samtidigt än på någon annan plats. En speciell berggrund av karsttyp gör att strumpebandssnokar kan överleva de långa och kalla vintrarna i området. I de slukhål som utgör in- och utgångarna till karstens system av gångar och sprickor pågår en intensiv parningsprocess när ormarna vaknat och stigit upp ur marken.

– Vi kan i dessa ormgropar göra studier av reproduktion som inte vore möjliga någon annanstans, säger professor Robert Mason vid Oregon State University som i mer än 30 år varje vår studerat ormar i Manitoba.

En av Masons många före detta studenter är Chris Friesen, postdoc-forskare vid University of Sydney i Australien. Han har bland annat upptäckt att snokhonorna kan förvara sperma i sig från flera hannar i kanske upp till ett år.

–  Men om och i så fall hur de väljer vilken sperma som ska befrukta deras ägg vet vi inte än, säger Friesen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Så hittar du din cirkadiska rytm Mån 04 dec kl 12:10(19 min)

När på dygnet är vi som smartast? Varför kan det vara farligt att jobba natt, och när på dygnet ska man satsa på OS-medalj? Vetandets värld ger dig de bästa tipsen för att leva efter din biologiska...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".