Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Sändes tisdag 2 juni 2015 kl 12.10

Indiska tillverkare sprider antibiotikaresistens

I Indien är antibiotikaresistenta bakterier mycket mer än ett hot. Där dör minst 58 000 spädbarn varje år på grund av sådana bakterier, enligt en studie som kom härom året. En av flera orsaker är att läkemedelsfabriker dumpar medicinrester ute i miljön.

Risken ökar nu för nya smittor där antibiotika inte hjälper som sedan kan spridas vidare över världen, med allt fler turister.

I Vetandets värld tar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff oss med till apotek, läkare och vanliga människor i ett land som är särskilt hårt drabbat av den ökade resistensen mot antibiotika. Berättelse  börjar i Hyderabad, där många av landets läkemedelsfabriker finns.

I programmet medverkar Rajesh Vennamaneni som är chef på läkemedelsbolaget Aswini Pharma i Hyderabad, Doktor D Sengupta vid indiska läkemedelsindustrins branschförening CII, professor Joakim Larsson vid Göteborgs universitet, neonatalläkaren Neelam Kler på Sir Gangaram-sjukhuset i New Delhi, apoteksbiträdet Mahender i Hyderabad, husläkaren doktor A Kishan Raos med mottagning utanför Hyderabad, kycklinguppfödaren Sekher Reddy,  Sunita Narain som är chef för den gröna indiska tankesmedjan Center for Science and Environment och Charles Penn som är samordnare för antimikrobiell resistens på WHO.

Mer om …

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".