Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Indiska tillverkare sprider antibiotikaresistens
Tis 02 jun 2015 kl 12:10
Idag samlas forskare och beslutsfattare till ett internationellt möte i Uppsala för att diskutera hur WHO:s nya globala handlingsplan mot antibiotikaresistens ska sättas i verket. Det handlar också om... hur man kan stoppa den nya resistenssmitta som avfall från indiska läkemedelsfabriker kan överföra till mänskliga sjukdomsbakterier.

I Indien är antibiotikaresistenta bakterier mycket mer än ett hot. Där dör minst 58 000 spädbarn varje år på grund av sådana bakterier, enligt en studie som kom härom året. En av flera orsaker är att läkemedelsfabriker dumpar medicinrester ute i miljön.

Risken ökar nu för nya smittor där antibiotika inte hjälper som sedan kan spridas vidare över världen, med allt fler turister.

I Vetandets värld tar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff oss med till apotek, läkare och vanliga människor i ett land som är särskilt hårt drabbat av den ökade resistensen mot antibiotika. Berättelse  börjar i Hyderabad, där många av landets läkemedelsfabriker finns.

I programmet medverkar Rajesh Vennamaneni som är chef på läkemedelsbolaget Aswini Pharma i Hyderabad, Doktor D Sengupta vid indiska läkemedelsindustrins branschförening CII, professor Joakim Larsson vid Göteborgs universitet, neonatalläkaren Neelam Kler på Sir Gangaram-sjukhuset i New Delhi, apoteksbiträdet Mahender i Hyderabad, husläkaren doktor A Kishan Raos med mottagning utanför Hyderabad, kycklinguppfödaren Sekher Reddy,  Sunita Narain som är chef för den gröna indiska tankesmedjan Center for Science and Environment och Charles Penn som är samordnare för antimikrobiell resistens på WHO.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".