Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
När djurens vägar korsar våra
Tor 04 jun 2015 kl 12:10
Miljoner däggdjur och fåglar dör i trafiken, trots viltstängsel. Kanske kan lösningen vara viltövergångar, det är passager över vägar som gör att djuren lättare kan ta sig fram i landskapet.

Viltövergångar är som skogsbeklädda broar över trafikerade vägar, och de byggs ofta för att stora djur som till exempel älgar inte ska ta sig ut på vägen och orsaka viltolyckor. Älgar kan få problem att ta sig fram där många trafikleder styckar upp landskapet, enligt viltekolog och älgforskare Göran Ericsson från SLU.

Men viltövergångar kan hjälpa flera andra djur att ta sig fram i landskapet och försöka hindra att så många däggdjur och fåglar dör i trafiken varje år. J-O Helldin är miljökonsult och forskar på djurpassager. Han visar en ganska nybyggd viltövergång utanför Enköping som har flera spår av djur.

Övergångarna är ett viktigt komplement till viltstängsel, enligt Trafikverkets miljöspecialist Henrik Wahlman, men de är dyra att bygga. Hittills har inte Trafikverket haft någon grundlig utvärdering av hur effektiva passagerna egentligen är, men enligt Henrik Wahlman är det på väg, och Trafikverket planerar att bygga minst dubbelt så många viltpassager inom en snar framtid.

I programmet medverkar Göran Ericsson, professor viltekologi SLU, Jimmy Pettersson, forskningssamordnare SLU, J-O Helldin, miljökonsult Calluna AB och Henrik Wahlman, miljöspecialist på Trafikverket.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".