Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hotet mot grodorna
Fre 05 jun 2015 kl 12:10
En mikroskopisk svamp som kan orsaka sjukdom hos groddjur finns nu i Sverige. Smittan har dragit fram som en epidemi i flera länder, främst tropikerna och varit orsak till att mer än 200 arter groddjur... dött ut.

Det skymmer vid en damm i skånska Fyledalen. Klockgrodor spelar intensivt. Arten var utrotad på 1960-talet men har nu tack vare olika projekt återkommit till allt fler vatten.

Men ett nytt hot seglar upp. En svamp som orsakar en sjukdom hos groddjur hittades vid provtagning hos några grodor i Skåne och Blekinge för några år sedan, bland annat på klockgroda.

På 1970- och 1980-talen försvann oförklarligt ett stort antal groddjur i Centralamerika, Sydamerika och ungefär samtidigt i Australien. Intensiv forskning kunde påvisa en mikroskopisk gisselsvamp, som lever i vatten och fuktig miljö. Sjukdomen chytridiomykos angriper huden, ett livsviktigt organ hos groddjur och har orsakat massdöd hos många arter.

Forskare bedömer att mer än 200 arter av groddjur har dött ut, främst i tropikerna. Jos Kielgast, dansk biolog vid Köpenhamns universitet och expert på sjukdomen, berättar om de faktorer som kan påverka utvecklingen av sjukdomen och att det ännu är svårt att utvärdera dessa.

Den mikroskopiska svampen har alltså hittats på groddjur i Skåne och Blekinge. Anders Hallengren, länsstyrelsen i Skåne och Per Nyström, konsult, berättar om den positiva ökningen av klockgrodebestånden och det eventuella hot som chytridiomykos kan utgöra framöver.

Sara Meurling är doktorand vid Zooekologiska institutionen vid Uppsala universitet och har börjat en kartläggning av förekomst av chytridiomykossvampen i skånska vatten. Ännu är det oklart om svenska groddjur utvecklar sjukdom av svampen.

Det vi kan göra i nuläget är att informera om svampen och uppmana folk att undvika att föra över utrustning av olika slag från ett vatten till ett annat utan att rengöra med svampdödande medel, menar Hasse Berglund, sektionschef på Naturvårdsverket.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".