Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Datorprogram beräknar din risk att dö inom fem år
Fre 05 jun 2015 kl 13:35
Om du vill veta din risk att dö inom den närmaste framtiden finns det nu ett verktyg för det. Det är ett datorprogram som, baserat på några få frågor, kan beräkna din statistiska risk att dö inom fem år...

– Vi har en dator-algoritm som räknar ut hur du har svarat på alla dina frågor. Utifrån det får man sedan en absolut risk att dö inom fem år, säger Erik Ingelsson, professor i molekylär epidemiologi, och ansvarig för en stor studie som publiceras i veckans the Lancet. 

I studien, som ligger till grund för riskkalkylatorn, har forskarna gjort jämförelser och undersökt samband mellan mer än 650 olika socioekonomiska, biologiska och psykologiska faktorer i ett av världens största studiematerial, den brittiska biobanken.

Datat består av uppgifter och levnadsöden från nära en halv miljon britter, som forskarna noga följt i fem års tid, och på så sätt har man kunnat få fram vilka av de 650 faktorerna som bäst förutspår risken att dö.

– Det visade sig att det var saker som "hur uppskattar du din egen hälsa" eller "hur snabbt går du" som var starkast, den typen av frågor, som var starkast. Vilket var intressant och faktiskt lite förvånande, säger Erik Ingelsson.

Den stora analysen visade överraskande nog att de frågor man själv kunde svara på faktiskt bättre kunde förutspå risken att dö, än till exempel blodtryck eller fettsammansättning. En stark faktor är vilken hastighet du normalt går.

Men det handlar inte om att du riskerar att dö bara för att du går långsamt, berättar Erik Ingelsson, utan om de bakomliggande orsakerna till att du faktiskt går långsamt.

–  Man kan tänka sig att personer som går långsamt är sjuka, överviktiga eller röker. Det finns många olika saker som de faktiskt är, som i sin tur ökar risken för att de ska dö.

Forskarna lät en dator-algoritm ta fram den kombination av riskfaktorer som på bästa sätt förutspår en persons risk att dö inom fem år. Resultatet blev riskkalkylatorn, som med 11 enkla frågor för kvinnor och 13 för män, ger dig en procentuell risk.

Verktyget finns tillgängligt online och forskarna tror att det kommer vara till stor användning både för privatpersoner och olika aktörer inom samhället.

Vetenskapsradions reporter Katarina Sundberg knappar in sina 11 svar i verktyget Ubble: sin ålder (40), sitt kön, hur många barn hon har fött, och om hon går fortare eller långsammare än genomsnittet.

– Jag knappar in det sista i datorprogrammet och lite nervöst är det allt, när jag ber Ubble uppskatta min risk att dö och beräkna min så kallade ubble-ålder.

– Ok, då ska vi se... Åh! Jag är bara 22 år! konstaterar Katarina Sundberg.

Skulle du själv vilja testa att beräkna din risk att dö inom 5 år, hittar du en länk till Ubble här.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 22 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 15 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 08 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 01 sep kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 25 aug kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".