Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Kulturradion special: Poeten som kom in från kylan.
Lör 13 jun 2015 kl 08:05
Ett porträtt av den polske poeten och författaren Adam Zagajewski som räknas som ett av de stora namnen inom den samtida poesin. Ulla Strängberg besökte honom i hans hemstad Kraków.

Den polska poesin  har producerat namn som  Herbert Zbigniew, Czeslaw Milosz och Wyszlawa Szymborska, de två senare Nobelpristagare. Adam Zagajewski är ett av de stora namnen in den samtida  europeiska poesin. I dagarna kom hans tredje essäsamling, ”I andras skönhet”, översatt av Anders Bodegård

Hans verk; essäer, novellsamlingar och lyrik, bär spår av ständiga förflyttningar. Han växte upp i Lwów i östra Polen som efter kriget kom att tillhöra Ukraina. Dela hans familj flyttades till Schlesien. 1982 flyttade han som dissident till Paris och återkom tjugo år senare. Han har bott i Stockholm och varit gästprofessor i Houston. Men Krákow, ungdomsstaden där han studerade, har blivit hans fasta punkt– staden med de många kyrkorna och gator byggda enligt Chopins preludier, som det står i en dikt.

Första gången Ulla Strängberg träffade honom var i Paris under exilen i början av 80-talet. Nu blev det ett samtal om individualism och totalitarism, om en varma beröringen av en röd pionjärhalsduk, om den europeiska identiteten och om ambivalensen som livshållning.

Trots alla uppbrott och underjordiska aktiviteter under generalernas tid,  påstår han att hans liv varit ganska händelsefattigt.

Jag förlorade två fosterland,  men  jag sökte mig till ett tredje, en plats för fantasin, och jag valde poesin som fältet för mitt sökande.

P1 13 juni 8.05 repris 15 juni 18.15
Kulturradion special: Poeten som kom in från kylan
Ett porträtt av Adam Zagejewski


Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Kulturpoddar i P1
Tis 05 sep kl 13:01(35 min)
Kulturpoddar i P1
Tis 29 aug kl 13:01(38 min)
Kulturpoddar i P1
Igår kl 13:01(36 min)
Kulturpoddar i P1
Mån 21 aug kl 15:00(29 min)
Kulturpoddar i P1
Fre 18 aug kl 10:01(30 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".