Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Narkosmedel testas vid svår depression
Mån 08 jun 2015 kl 12:10
Depression är en av våra folksjukdomar och behovet av behandlingsalternativ är därför stort. Nu startar en stor studie där bedövningsmedlet ketamin ska testas och jämföras med elbehandling.

Depression ses som en av världens stora folksjukdomar, och så också i Sverige. Man räknar med att mellan 15 och 25 procent av befolkningen någon gång drabbas av tillstånd av depressiv art. Många blir bättre, andra drabbas gång på gång.

Den hjälp som erbjuds idag är i huvudsak psykofarmaka och elbehandling.

Ketamin är ett nytt läkemedel som dykt upp som ett alternativ. Det är egentligen ingen ny substans, utan ett medel som används för att söva patienter inför kirurgiska ingrepp.

Nu har man sett hur låga doser av detta medel i enskilda fall kunnat hjälpa upp personer ur svår depression.

Vid Lunds psykiatriska klinik startar en studie med 200 patienter som om några år kan ge svaret. Forskarna jämför med elbehandling som ges till patienter på kliniken, och de hoppas att ketamin kan bli ersättning eller komplement till den omdiskuterade elbehandlingen.

I programmet medverkar Pouya Movahed, psykiatriforskare vid Lund universitet och Srecko Cvrkic, överläkare vid Lunds psykiatriska klinik.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Igår kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".