Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Lyssnarnas berättelser om döden
Ons 10 jun 2015 kl 20:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hur är det att följa en nära anhörig som är på väg att dö? Tendens lyssnare berättar för reportern Åsa Furuhagen om maktlöshet, tillit och komiska ögonblick i dödens närhet. Programmet sändas första gången... 22 april 2015.

I våra program om Dödens vardag i Sverige 2015 pratade vi med personal som dagligen möter döende patienter och deras anhöriga. Vi mötte också Jenny som mist sin man i en svår cancersjukdom och frågade - finns den smärtfria döden?

Sen bad vi lyssnarna komma in med sina erfarenheter av döden. Vi fick en mängd mejl med berättelser som framförallt handlar om att vårda en nära anhörig. I det här programmet får du höra några av dem. Hur skapar man kontakt med en döende människa? Tänk om jag inte orkar vårda mamma eller pappa hemma? Och kan den sista tiden tillsammans förändra en relation?

I programmet intervjuvas också Peter Strang som är överläkare på Stockholms sjukhem och som skrivit många böcker om döden. Han reflekterar kring lyssnarnas berättelser och berättar om sina egna erfarenheter efter många år som cancerläkare och specialist inom det som kallas för palliativ vård:

- Att dö är som simma och sjunka samtidigt. Det är en svår uppgift för alla, att vi både måste hålla fast vid livet samtidigt som vi känner att vi sjunker.

Programmet är gjort av Åsa Furuhagen asa.furuhagen@sverigesradio.se

Boktips:

Peter Strang: Att höra till

Carita Andersson: Rolles sista resa

Anna Lindman: Den där jävla döden

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Ons 09 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 08 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 07 aug kl 11:03(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 02 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 01 aug kl 11:03(28 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".