Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
När antibiotikan slutar att fungera
Tor 11 jun 2015 kl 05:02
Vad händer när antibiotika slutar att fungera? När bakterierna överlistar de läkemedel som vi blivit så beroende av för vår hälsa och överlevnad? Vetandets världs ordinarie sändning 12.10 utgår på grund... av partiledardebatt. Programmet sänds på repristid 05.02

Dagens Vetandets värld handlar om antibiotikaresistens, ett av de största hoten just nu mot den moderna sjukvården, och hur det här kan se ut i verkligen ute på svenska sjukhus.

En av de absolut viktigaste medicinska upptäckterna i modern tid var upptäckten av antibiotika, framför allt penicillinet år 1928. Snart kunde bakteriesjukdomar som tidigare var en dödsdom botas. Nu i modern tid är en rad medicinska behandlingar helt beroende av att man har antibiotika som kan trycka undan oundvikliga infektioner.

Men vad händer när de här läkemedlen slutar att fungera? De senaste åren har vi fått höra den ena larmrapporten efter den andra om att sjukdomar som tidigare var relativt lätta att behandla på nytt blivit livshotande. Många forskare runt om i världen arbetar febrilt med att ta fram nya medel som kan ta död på de ständigt förändrade bakterierna, men det tar tid.

Hur hanterar man den nya verkligheten på svenska sjukhus? Hur ser vardagen ut? Och vad händer med en människa som har oturen att drabbas av bakterier som allt färre läkemedel lyckas slå ut?

I programmet medverkar Anita Hällgren, infektionsläkare Linköpings universitetsjukhus, Fredrik Schiöler, narkosläkare Vrinnevisjukhuset i Norrköping, Martin Glimåker, infektionsläkare Vrinnevisjukhuset samt Lise-lotte Nordlander, patient,

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".