Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Därför är det så få kvinnor i krogköken
Tor 11 jun 2015 kl 10:03
Bara en kvinna i Sverige har en stjärna i Michelin-guiden. Varför är det så få kvinnor i restaurangköken? Varför hamnar de kvinnliga kockarna i de offentliga köken? Och hur ser de unga på framtiden? Meny... rotar i en känslig fråga.

Titti Qvarnström har en stjärna i Guide Michelin. Hon driver Bloom in the park i Malmö. Men  
intervjuer med henne handlar alltid mer om hennes kön än hennes matlagande. Titti är den första kvinnan i Sverige som fått en Michelin-stjärna. Hon tycker att det är minst sagt frustrerande att alltid få frågor utifrån sitt kön.

I de flesta sammanhang och tider har matlagning varit en kvinnlig sysselsättning. Men inte på krogen.

Männen har alltid dominerat i svenska restaurangkök. Kvinnor har varit kallskänkor. Den enda gren som kvinnor dominerat är som kalaskokerskor, ett begrepp som numera fallit i glömska.

Meny besöker Titti Qvarnström i köket och talar också med Håkan Jönsson, fd kock och numera etnolog vid Lunds universitet, som sätter frågan i sitt historiska sammanhang.

I många år har Årets Kock sagt sig satsa på att få in fler kvinnor i tävlingen. Utan att så mycket hänt. Hanna Halpern, vd för Restaurangakademien och Årets Kock, berättar vad de konkret har för framtidsplaner.

Hälften av alla yrkesverksamma kockar är kvinnor. Men varför hamnar de i offentliga kök och inte på restaurangerna?

Hur mycket är det medier som bygger upp och cementerar könsrollerna i restaurangköken?
Och var finns de kvinnliga förebilderna?

Meny träffar också Maja Ljung som tävlat i Yngsta Mästerkocken i TV4. Vilka förebilder har hon? Och hör henne analysera skillnaden på kokboksomslag från kvinnliga respektive manliga författare.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Säsongens bästa gurka heter – pumpa! Tor 16 nov kl 10:03(30 min)

Om att försöka odla världens största pumpa. Kockar och kokboksförfattares favoritpumpor och favoritrecept. Och om pumpor i Japan och Kina.

Vi hissar och dissar halvfabrikat Tor 09 nov kl 10:03(29 min)

Skäms du när du köper halvfabrikat? Eller är det smarta genvägar? Vad funkar? Och vad går bort? Vi provsmakar.

Socker – en gång var det dyrt och exklusivt. Det vita guldet. Socker var en av de viktigaste varorna under kolonialismen. Socker och slavhandel gick hand i hand.

Kommer kokboken långsamt dö, och det digitala ta över? Eller kan de ha nytta av varandra? Paret bakom Green Kitchen Stories siar om framtiden.

Bakom varje filé finns ett djur Tor 19 okt kl 10:03(30 min)

Nu är lammen så stora att det är dags för slakt. De flesta av oss vet ingenting om slakt. Och vill nog inte heller veta. Det är som att hela vårt samhälle bestämt sig för att mörka och glömma.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".