Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Svårt att göra god alkoholfri öl
Fre 12 jun 2015 kl 12:10
Ölbranschen är i kris. Men en kategori går mot strömmen: alkoholfri öl. Vetandets värld åker till Belgien för att ta reda på hemligheten bakom framgången - och hur alkoholfri öl egentligen tillverkas.

Bara i Sverige dricker vi fyra miljoner liter alkoholfri öl om året. Det är dubbelt så mycket som för fem år sedan. Trenden ser likadan ut i hela Europa, enligt analysföretaget Euromonitor International.

Hälsotrender och nya målgrupper, exempelvis muslimer som vill avstå alkohol, är en förklaring. Men en annan är att alkoholfri öl helt enkelt har blivit gott, menar den holländska bartendern Sam.

– Ja, tack gode Gud. För några år sedan smakade den ingenting, säger Sam när vi besöker den belgiska bar där hon jobbar.

15 mil söder om Utrecht, på Institute for Beer Research vid universitetet KU Leuven i belgiska Gent, träffar vi ölforskaren Gert De Rouck som förklarar varför det är så svårt att göra god alkoholfri öl.

Vanligtvis brygger man först vanlig öl, och hettar sedan upp den för att bli av med alkoholen.

– Och då förångar man också andra smaker, säger han.

Men forskningsframsteg har gjort att man blir bättre och bättre på att bevara aromerna i den ursprungliga ölen - även om den alkoholfria ölen aldrig kan smaka som öl med alkohol i, tror Gert De Rouck.

–  Vi kommer nära, men det blir aldrig samma sak.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Slut ögonen och tänk på doften av jordgubbar. Ser du nu bilden av jordgubbar framför dig? Troligen, men varför är det så? Vi tar hjälp av en forskare och en magnetkamera för att få svaret.
Slut ögonen och tänk på doften av jordgubbar. Ser du nu bilden av jordgubbar framför dig? Troligen, men varför är det så? Vi tar hjälp av en forskare och en magnetkamera för att få svaret.
Varför är våra starkaste och mest livfulla minnen ofta kopplade till en speciell doft? Vi besöker forskare vid Karolinska institutet för att få svaret.
Igår kl 12:10(20 min)
Varför är våra starkaste och mest livfulla minnen ofta kopplade till en speciell doft? Vi besöker forskare vid Karolinska institutet för att få svaret.
Smarta textilier hjälpa personer med spasticitet i muskler att slappna av, eller till och med ersätta blodkärl. Men de kan också användas för rening av dagvatten.
Mån 16 okt kl 12:10(19 min)
Smarta textilier hjälpa personer med spasticitet i muskler att slappna av, eller till och med ersätta blodkärl. Men de kan också användas för rening av dagvatten.
Folkomröstningen i Katalonien för ett par veckor sedan är inte det första försöket från regionen att driva framåt mot självständighet. Vetandets värld tecknar regionens nutidshistoria.
Fre 13 okt kl 12:10(20 min)
Folkomröstningen i Katalonien för ett par veckor sedan är inte det första försöket från regionen att driva framåt mot självständighet. Vetandets värld tecknar regionens nutidshistoria.
I Göteborg pågår nu flera forskningsprojekt för att försöka fånga upp de barn som annars ofta glöms bort efter att en förälder har mördats.
Tor 12 okt kl 12:10(20 min)
I Göteborg pågår nu flera forskningsprojekt för att försöka fånga upp de barn som annars ofta glöms bort efter att en förälder har mördats.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".