Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
När liemannen kommer faller ängens växter
Fre 19 jun 2015 kl 12:10
Rätt slipad och med rätt teknik är lien ett effektivt redskap, inte bara för skördearbetet. Lien har också används av bönderna som vapen.

Att kunna hantera lien var i bondesamhället livsviktigt både för livsmedelsproduktionen och för att försvara sig mot fiender. Idag används lien enbart för att göra livet drägligt för hotade ängsväxter.

– Det är viktigt att vi bevarar kunskapen om hur en lie ska hanteras. Den kunskapen kan inte magasineras på institutioner och museer. Handens kunskap måste bevaras av aktiva människor uti landskapet, säger Kjell Gustavsson som berättar om hur man använder en lie och om liens historia.

Varje sommar leder han kurser i olika hantverk som varje bonde förr i världen behärskade.

– Den här kunskapen är viktig att bevara för att få perspektiv på arbetets historia, säger Kjell Gustavsson.

I programmet medverkar också kursdeltagaren Gunnel Hallberg och torparen Helmer Svensson.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".